Byggnads obefogade blockad
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ni kanske kommer ihåg den lilla salladsbaren Wild n Fresh, eller det lettiska företaget Laval. Båda företagen tvingades så småningom i konkurs. Nu fordras ytterligare ett namn till den listan.
För den lilla byggfirman HGS i Linköping rullade det mesta på bra ända fram till sommaren 2006. Då beslutade Byggnads att verkställa en blockad, trots att företaget betalade ut högre löner än kollektivavtalet kräver och trots att man inte funnit några oegentligheter på företaget. Dock hade de inte skrivit på något kollektivavtal.
Ett sådant hade nämligen krävt att en och en halv procent av de anställdas löner går till fackets granskningsavgifter. Officiellt sett pengar som ska användas för att undersöka arbetsmarknaden och sålla ut oseriösa aktörer, men några garantier för att pengarna inte används till annat finns inte. I praktiken är det därför en lönesänkning som går direkt in i Byggnads kassakista.
I februari 2007 borde blockaden fått ett slut. Då underkände Europadomstolen i ett annat fall systemet med granskningsavgifter. Ändå vägrade Byggnads att släppa blockaden och det dröjde ytterligare fyra månader innan de erbjöd ett avtal som inte innehöll några avgifter. Men efter ett helt års blockad fanns det inte mycket kvar av företaget, som med stora skulder tvingades till konkurs. Till vilken nytta? Facket krävde inte bättre villkor för de arbetande, bara mer pengar åt sig själva.
Det är en oroväckande utveckling. De svenska fackförbunden har en historia av ansvarstagande som gynnat svensk industri och tillväxt. Om det arvet försvinner får det konsekvenser.
Därför känns det bra Europadomstolen genom sina domar fastställer ett ramverk kring konfliktvapnen. Strejker, blockader, med mera påverkar nästan alltid tredje man och kan leda till svåra konsekvenser för såväl de inblandande som utomstående. Att regelverket är tydligt och att det finns en förutsägbarhet är viktigt.
I det aktuella fallet med HGS har företaget nu lämnat in en stämningsansökan för att få ersättning för blockaden. Har Byggnads någon moral alls i kroppen ser man till att ersätta dem frivilligt. Då skulle man visa att man lärt sig sin läxa.