Dags att sluta dutta i systemen

Foto: Henrik Montgomery

Gotland2008-07-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det ligger en hel del i den kritik mot alliansens regeringsförmåga som nu kommer från "kanslihusräven" Gunnar Wetterberg. Detta i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet såväl som vid ett framträdande under politikerveckan i Almedalen. För visst hade många opinionsminor och sakliga misstag kunnat undvikas om själva regeringshantverket hade skötts lite bättre.
För det går inte att styra ett land med lösa ambitioner och vidlyftiga visioner. När det kommer till att omsätta dessa i praktisk politik hamnar man så gott som alltid i samma dilemma: "Djävulen döljs i detaljerna". Och då är noggrann utredning, ambitiöst remissförfarande och sedan omsorgsfull beredning med opolitiska tjänstemän som också vågar säga nej, en nödvändighet.
Ambitionen att minska utanförskapet, att göra det mer lönsamt att arbeta och mindre fördelaktigt att leva på a-kassa eller sjukpenning är det inget fel på. Teoretiskt fungerar också tanken att höjda avgifter till arbetslöshetsförsäkringen håller tillbaka löneutvecklingen och att obligatorisk a-kassa skapar angelägen trygghet. Men i praktiken...

Bestående lösningar
Regeringen borde därför låta utreda bättre innan man skrider till verket och lägger konkreta förslag till riksdagen. Man borde också eftersträva mer av helhetslösningar och "dutta" mindre med en liten ändring här och en annan där.
Det ligger också ett stort värde i att man i de stora, viktiga och långsiktigt verkande systemen eftersträvar blocköverskridande lösningar som blir bestående över valen. Så som skedde med skatterna 1982 och 1990, med pensionerna i mitten av 1990-talet samt sist men inte minst EU-medlemskapet.
Visst, det finns en väldig förändringsobenägenhet inom socialdemokratin. Frivilligt kommer man till exempel inte att medverka till att arbetslöshetsförsäkringen slås samman med sjukförsäkringen till en sammanhållen socialförsäkring. Sak samma med fastighetsskatten och den sänkta inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare (jobbskatteavdraget). Reformer som man först varit helt emot men nu, efter att alliansregeringen agerat, endast vill göra smärre förändringar/återställare av.

Tvingas till samarbete
Men ställda inför politiska realiteter, som när man nu tvingas till samarbete på andra villkor än de egna, kan förhoppningsvis det här motståndet luckras upp. När det just gäller arbetslöshetsförsäkringen borde miljöpartiet med sitt förslag om "en dörr in" kunna fungera som murbräcka. Så lyssna på Wetterberg, både regering och opposition!
Läs mer om