Dags för bokslut

Årsskiften är numera starkt förknippat med fyrverkerier - alltför mycket av den varan tycker en del. Här har Daniel Yanez just handlat fyrverkeripjäser för över 3 000 kronor. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Årsskiften är numera starkt förknippat med fyrverkerier - alltför mycket av den varan tycker en del. Här har Daniel Yanez just handlat fyrverkeripjäser för över 3 000 kronor. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Gotland2008-01-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett årsskifte medför oundvikligen att det upprättas bokslut. Och då inte bara för den ekonomiska verksamheten i företagen utan på alla områden, inte minst politikens. Vad har majoriteten uträttat under året? Och vad har oppositionen tillfört?
Att boksluten för ett politiskt år ser olika ut beroende på om den görs av majoritetsföreträdare eller företrädare för oppositionen kan knappast överraska någon. Och här på Gotland har vi haft synliga bevis på detta under de senaste dagarna.
Det inleddes med att alliansen annonserade med en avprickad åtgärdaslista. Och eftersom det var många avprickningar var det knapapst förvånande att oppositionen reagerade. På gårdagens Folkbladssida hade Björn Jansson kommentarer och i hans synsätt var det mesta åtgärder som redan året innan hade förberetts av nuvarande opposition i majoritetsställning.
I den uppräknimng han gör finns en uppgift som jag finner speciellt intressant. Det är när han säger att byggandet som gjorts under 2007 är förra majoritetens förtjänst. När jag påpekade samma sak när socialdemokraterna tog åt sig äran för byggandet 2003 lät det helt annorlunda. Tydligen hade Björn Jansson hoppats på att det omtalade korta minnet i politiken skulle gälla...
På riksplanet har nuvarande opposition dock lyckats betydligt bättre med att vända sympatierna från alliansen. Till stor del beror detta samtidigt på att alliansen varit allt för dålig i att motivera sina beslut. Jag är övertygad om att det blev en hel del ilskna kommentarer vid årsskiftet när priset på 95-oktanig bensin höjdes med cirka 30 öre per liter på grund av höjning av skatterna.
Med en väl fungerande informationskampanj hade säkert förståelsen varit betydligt större. Även på den landsbygd som onekligen är den som får det mest kännbart.
Det går inte att hela tiden hänvisa till att det ännu är långt till valet 2010. Motiven måste presenteras här och nu!
Läs mer om