De borgerliga skapar en sorteringsskola
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den nya gymnasieskolan har tre inriktningar, teoretisk, praktisk och lärlingsutbildning. De två sistnämnda är såvitt jag förstått inte högskoleförberedande, utan enbart inriktade mot specifika yrken.
Inlåsning i yrket
På högstadiet väljer du därmed förmodligen ett yrke för hela ditt fortsatta liv. Trots att de flesta av oss vid det här laget borde veta, att dagens arbetsmarknad oftast ställer krav på såväl kompetensutveckling som yrkesbyte längs vägen. Det lär dock bli svårt för dem som behöver byta yrke, eller ångrar sitt val, någonstans i livet.
Att då till exempel satsa på en teoretisk utbildning, så småningom komma in på högskola eller universitet, är så pass besvärligt, att jag betvivlar att särskilt många kommer att betrakta det som en framkomlig väg.
Ett uppenbart bevis på hur snårig den vägen blir, är krympandet av vuxenutbildningen och minskandet av antalet platser på landets högskolor och universitet. Med andra ord: ett allt annat än flexibelt utbildningssystem. En av anledningarna till att borgerligheten vill satsa på renodlade yrkesutbildningar, är att diverse branscher ställer krav på färdigutbildad arbetskraft.
Självfallet bör man som utbildningsansvarig se till vad marknaden har behov av, men är ändå inte ungdomarnas behov av att få en god och flexibel utbildning - en rustning för en ljus framtid, det som bör vara det överordnade målet? Den ambitionen saknas helt i den nya gymnasieskolan.
Stryper mångfalden
Det ska sorteras, segregeras och cementeras, och helst ska tydligen aldrig så kallade praktiker och teoretiker mötas och lära sig av varandra. Tycker den borgerliga regeringen månne att mångfald i skolan är skadligt överlag?
Att tro det ligger dessutom nära till hands efter utspelet om så kallade elitklasser. Än en gång är det fråga om sortering, där "de duktiga" eleverna ska slippa umgås med dem som inte presterar fullt lika bra.
Den bästa blandningen i en skolklass är väl ändå den där mångfalden är så stor som möjligt, så väl ifråga som prestation, som bakgrund och erfarenheter? Då blir ju skoldagen som mest lärorik, och också en spegel av det samhälle vi lever i.
Jag beklagar djupt det som kommer att möta gymnasieskolans elever nästa år - en skola där ditt val av gymnasieutbildning blir så definitivt som möjligt och du tidigt måste veta vem du är och vad du vill syssla med under i stort sett hela ditt liv.
Det var länge sedan den svenska skolan hade ett sådant "guldläge" för sortering och segregering.