De borgerligas politik kan öka utanförskapet även på Gotland

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-01-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I valrörelsen 2006 använde borgarna begreppet utanförskapet för att beskriva den "verkliga arbetslösheten", eftersom man ansåg att den varit underskattad i tidigare statistik.
För att komma upp i deras då redovisade siffror var man tvungen att använda sjukskrivna, förtidspensionärer och studerande.
Det finns de som påstår att man till och med använde de som inte var på jobbet för att de satt i fängelse för att komma upp till siffran 1,5 miljoner människor i utanförskapet.
Syftet med dessa lögner var naturligtvis ett sätt att montera ned vår a-kassa och socialförsäkringen och att tvinga människor att ta jobb med lägre lön och sämre arbetsvillkor. Med andra ord samma gamla borgerlig politik som de alltid bedrivet.
Fördelen med ett utbyggt trygghetssystem och höga nivåer i socialförsäkringen har aldrig de borgerliga förstått, utan i deras politik är den som inte har eller får något arbete lat och rår själv för sin arbetslöshet. Men när det då inte finns några jobb att gå till hur, ska då de drabbade orka ta smällen, betala sina bolån och andra räkningar?
Med de låga ersättningar som nu kommer att betalas ut till de drabbade, kommer deras köpkraft att minska, vilket i sin tur minskar efterfrågan och investeringar. Med andra ord inte särskilt bra i en lågkonjunktur.
Om cirka 1,5 år kommer mer än 50 000 sjukskrivna att bli utförsäkrade, enligt Försäkringskassans uppgifter. På Gotland med 34 605 invånare mellan 18 - 64 år handlar det om 268 personer.
Det kommer att bli kommunen som får ta det ekonomiska ansvaret för dessa personer, och man kan undra vad den borgerliga alliansen på Gotland anser om detta?
Läs mer om