De egna för(s)lagen uteblir

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-11-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ingen tvekan från min sida att industrin och varuproducerande företag är viktiga framöver för att utveckla Gotland. Vi behöver industrijobben lika mycket som vi behöver övriga basnäringar med besöksnäring och jordbruk för att få en mångfald på arbetsmarknaden av olika företag och branscher. Även om det idag känns tungt med de varsel som är lagda inom olika industriföretag på Gotland och nedläggning av Nimbus Visbyfabrik så måste vi se framåt.
Därför kraftsamlar vi nu de lokala resurserna i en samordningsgrupp för industriutveckling på Gotland. I gruppen ingår representanter för Tillväxt Gotland, Arbetsförmedlingen, Almi, högskolan, facken, länsstyrelsen samt Gotlands kommun.

Bibehålla kompetens
Det finns mycket resurser lokalt men det gäller att vi nu samarbetar för att använda de möjligheter som finns på bästa sätt i den här allvarliga situationen. Av Gotlands arbetsmarknad är det ungefär en tiondel som idag jobbar inom tillverkningsindustrin. Min ambition är att snabbt få igång tillverkningsindustri i lokalerna i Visby för att kunna bibehålla duktiga medarbetare och kompetens på Gotland.
I förra veckan samlades cirka 70 personer till en diskussion om hur vi kan gå vidare med industriutveckling på Gotland. Jag ser mötet som ett viktigt avstamp för att samla industrisektorn på Gotland. Det blev tydligt på mötet att det behövs en inventering av de gotländska varuproducerande företagen och dess maskinparker för att skapa ett bättre underlag för samverkan än vad som finns idag. Samverkan mellan företag, produktutveckling och att öka vidareförädlingen av gotländska råvaror är viktigt för att utveckla industrin.

Två år med Alliansen
I två år har nu Alliansen haft majoriteten i Sverige och här på Gotland. Alliansen har gjort skillnad. Som gotlänning har du bland annat märkt det genom en större möjlighet till valfrihet, lägre skatt och så låg arbetslöshet som Gotland inte haft på 20 år. Allians för Gotland hade en 12-punktslista som vi lovade genomföra. Mycket är gjort eller påbörjat.

Tillväxt
Vi har lagt fokus på tillväxtfrågorna för att förbättra företagsklimatet och skapa utveckling på Gotland. Tillsammans med näringslivet har vi bildat Tillväxt Gotland och internt i Gotlands kommun jobbar vi med förbättringar inom "raka spåret". Bland annat inför vi nu servicegarantier på bygglov och inom miljö- och hälsas områden.
När vi tog över majoriteten från socialdemokraterna var det stark kritik mot företagsklimatet. Vi har lyssnat till kritiken och gör åtgärder. Det känns då väldigt beklämmande att läsa Björn Janssons kommentarer om att det inte händer något. Speciellt beklämmande då han själv är en av dem som har förtroende att sitta i styrelsen för bland annat Tillväxt Gotland. Jag har inte hört att han haft några andra förslag till åtgärder för att förbättra företagsklimatet i den styrelsen eller i kommunstyrelsen. Alla i en styrelse har ett gemensamt ansvar att bidra men det är som vanligt med oppositionsrådet Björn Jansson att det går bra att kritisera i media men de egna förslagen de uteblir.

Inspirationsminister
Jag träffade Maud Olofsson på näringsdepartementet förra veckan tillsammans med en grupp kommunstyrelseordföranden. Hon redogjorde för Alliansens budget, arbetet med regelförenklingar och ökad valfrihet inom vård och omsorg. Maud är verkligen en person som kan inspirera. Det märks tydligt att hon har stort inflytande i Alliansens framgångsrika arbete.

Läs mer om