De flesta siffrorna pekar rätt

Nu får Arbetsförmedlingen mer resurser för att sköta sin huvuduppgift, att förmedla jobb.

Nu får Arbetsförmedlingen mer resurser för att sköta sin huvuduppgift, att förmedla jobb.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Gotland2007-12-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland har en procentuell arbetslöshetsnivå som ligger över rikssnittet, 3,6 mot rikets 2,5 procent. Än sämre är jämförelsesiffrorna för ungdomar under 25 år. Där är Gotlands andel 6,8 procent mot rikets 3,8.
Ändå kan man med fog påstå att siffrorna för Gotland pekar åt rätt håll, både i ett kortare och i ett längre perspektiv, om vi med längre menar exempelvis augusti i fjol, månaderna innan ett 12-årigt socialdemokratiskt maktinnehav bröts. Den enda av dagssiffrorna som framstår som en ökning är långtidsarbetslösa, men då skall man veta att för drygt ett år sedan gömdes många av dessa i mer eller mindre konstruerade utbildningar som för många egentligen inte ledde någon vart.
En siffra av speciellt intresse är antalet deltidsarbetslösa. Där vet vi ju att från socialdemokratiskt håll är det stark kritik mot nuvarande majoritet, och då brukar man dra fram ofrivilligt deltidsarbetslösa inom vården som exempel. Men jämför man novembersiffrorna med augusti i fjol så har siffran för deltidsarbetslösa minskat från 827 till 594, alltså en förbättring med 233 från en av de sista månaderna med socialdemokratiskt styre.
I många sammanhang är statistiken en vanskligt instrument. Det som kan tyckas som fakta, som inte går att ifrågasätta, får i sådana här sammanhang vägas in med diverse skilda omständigheter. Som exempelvis förhållandet mellan arbetslösa och människor i utbildningar.
Säkert går det också att diskutera sysselsättningsgraden, eftersom en del har arbeten som de kanske inte önskar sig i allra första hand. Men då kommer vi in på något som mer hamnar på det akademiska än det praktiska planet.
Läs mer om