De unga drabbas hårt av krisen

Gotland2009-04-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) har nyligen publicerat en rapport vid namn "Generation ’Idol’, den förlorade generationen?". Det är en rapport som handlar om dem som är unga idag.
Unga som liksom deras förebilder i diverse dokusåpor blir "utröstade" och därmed förlorare ifråga om samhälleliga resurser. De som är unga idag riskerar att liksom de ungdomar som gick i skolan under "hundåren" i mitten av 90-talet, bli offer för lågkonjunkturens bistra realitet och därmed även fram över halka efter ifråga om utbildning, arbete och bostäder.

Stressade och mår dåligt
SSU tar bland annat upp ett ofta diskuterat, men i alltför liten utsträckning åtgärdat, problem, nämligen ungas ohälsa. Allt fler ungdomar känner sig stressade och mår dåligt. Något som bland annat visar sig i avhopp från gymnasiet, dåliga studieresultat och utbredda psykiska problem.
Den borgerliga regeringen, med folkpartisten Jan Björklund i spetsen, har skrutit mycket om sin så kallade kunskapsskola. SSU ställer därför den berättigade frågan om vilken positiv inverkan man tror att "mer stress, beslagtagna mobiltelefoner och en ökad betygshets" kommer att ha för dagens unga.
Jag är benägen att instämma i den undran. Var finns stödet och uppbackningen för dagens unga? Ökade krav måste i så fall följas av utbyggda stödfunktioner! Ifråga om utbildning belyser SSU också det som den borgerliga regeringen gjort mot den eftergymnasiala utbildningen, där man till exempel slopat 20 000 platser på komvux och stoppat utbyggnaden av högskolan.
Sverige måste konkurrera med kunskap, inte med låga löner och bristande kompetens - det har väl om inte annat blivit tydligt i och med den ekonomiska krisen?!

Fler tvingas till socialbidrag
Minskade utbildningsmöjligheter försvårar också inträdet på arbetsmarknaden för många unga. Priset för det betalar samhället med kostnaden för försörjningsstödet (socialbidrag), där ungdomar mellan 18-29 år är kraftigt överrepresenterade. Dessutom har den borgerliga regeringen kraftigt försämrat a-kassan, vilket självfallet slår mot de unga.
Att så tidigt som möjligt kunna börja arbeta är viktigt på så många vis, både för individen och för samhället. Den borgerliga regeringen har lekt med anställningsvillkoren för de unga, propagerat för otryggare anställningar, istället för att arbeta för att satsa på utbildning och a-kassa som borgar för en dynamisk arbetsmarknad. Är det så man rustar ett samhälle för framtidens utmaningar?!
En annan orättvisa är boendet. Endast 53 procent av dagens unga har en egen bostad. Bostadsbristen är alarmerande i många av landets kommuner. Den borgerliga regeringen är mycket sugen på att införa marknadshyror, något som ytterligare skulle fördyra och försvåra situationen för redan sårbara unga människor.
Hyresrätten måste värnas och allmännyttan bevaras. Detta eftersom, som SSU uttrycker det i rapporten "ett hem måste vara en rättighet, inte en möjlighet". Den borgerliga regeringen är helt klart inte av samma åsikt, vilket blev tydligt bland annat genom slopandet av investeringsstödet - något som medförde en kraftig minskning av nybyggda hyresrätter.

Ungdomspolitik på Gotland
Det är på dagens unga framtiden vilar och därför är SSU:s rapport så viktig. I svart på vitt belyser den varför det krävs handling nu, varför den borgerliga regeringen inte bör få väljarnas stöd ännu en mandatperiod.
Här på Gotland har vi en vision om att bli 65 000 invånare år 2025. Dessvärre flyr nu många unga från ön. Frågan är om det beror på att de inte får jobb, eller på att de inte får bostad, eller kanske en olycklig kombination av bådadera?
Jag hoppas och tror att socialdemokratin kan anta den utmaning som SSU formulerar. Utan en tydlig ungdomspolitik havererar Sverige.
Läs mer om