Demokrati på ryska på söndag
Det presidentval som hålls på söndag är redan avgjort. Den av Putin handplockade kandidaten, en färglös byråkrat vid namn Dmitrij Medvedev (till vänster) blir ny president.
Foto: MIKHAIL METZEL
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det som ryssarna sedan lärde sig om demokrati under Boris Jeltsins styre (1990-1999) gjorde dem inte entusiastiska för idén. Under de här åren var fick unga ekonomer från väst (exempelvis Anders Åslund) fritt spelrum att genomföra sin "chockterapi".
De statliga företagen plundrades, statskassan tömdes, löner och pensioner kunde inte betalas ut, sjukvård och skolor förföll. Jeltsin söp och berikade sig och sin familj.
För att få fri lejd, letade Jeltsin upp en efterträdare ur den enda krets han riktigt litade på, säkerhetsapparaten. Vladimir Putin lyftes fram i rampljuset.
Putin har redan valt ny president
Få ryssar hade hört talas om den förre KGB-agenten, men röstade ändå på honom. Det kunde ju inte bli värre än det redan var. Putin visste inte heller mycket om demokrati, men desto mer om hur man skapar och upprätthåller en totalitär stat och det har han lyckats med.
Det presidentval som hålls på söndag är redan avgjort. Den av Putin handplockade kandidaten, en färglös byråkrat vid namn Dmitrij Medvedev, som inte vågat ställa upp i en enda politisk debatt, kommer att väljas med förkrossande majoritet. Av dem som nu gör sig besväret att gå och rösta.
Utom "presidentpartiet", som i stort sett är detsamma som statsapparaten, ställer två partier upp med egna kandidater. De gamla kommunisterna med den allt tröttare Gennadij Ziuganov, och ultranationalisterna med den politiske pajasen Vladimir Zjirinovskij. Övriga partier har förbjudits att ställa upp enligt den ena regeln eller den andra.
Putin blir ny premiärminister
Bara Medvedev har fått tid i den statskontrollerade televisionen. Några fria medier av betydelse existerar inte längre i Ryssland, och ingen tycks heller sakna dem. Inte ens journalisterna verkar bry sig.
Ryssarna gör ett rationellt val: Väljer vi Medvedev så får vi Putin, som redan utpekats till ny premiärminister av den ännu inte valde efterträdaren på presidentposten (!). Och under Putin har det blivit bättre, i alla fall för de flesta.
Kanske får vi i "väst" också vara glada för att det blir Putin igen, och inget värre. Den giriga kapitalism som vi i demokratins namn exporterade till Ryssland på 90-talet, kunde mycket väl ha lett till ett ekonomiskt sammanbrott som skapat grogrund för Zjirinovskij och liknande figurer, eller rentav för en militärkupp. Putin har styrt upp det hela, och Ryssland är mindre explosivt och mer förutsägbart nu än för tio år sedan.
Samtidigt finns det varningssignaler som inte får ignoreras. Den växande nationalismen, inte minst bland yngre, är en sådan. Ambitionerna att placera Ryssland på världskartan och de hotfulla uttalanden som ibland görs av höga militärer och politiker är oroväckande.
Sluta krypa för överheten
Spända relationer till grannländer och politisk utpressning med gas och olja som vapen, är andra tecken på att Ryssland ännu inte funnit sin plats i världssamfundet.
Om de gamla troende kommunisterna kunde omvandlas till ett demokratiskt vänsterparti, så som skett på andra håll och om ett starkt "liberalt" parti tilläts växa fram, skulle det finnas chans för en nystart för demokratin i Ryssland.
Men det förutsätter pressfrihet och garantier mot maktmissbruk, som vi idag inte ser skymten av. Ryssarna måste också sluta krypa för överheten, en process som förmodligen tar generationer.