Demokrati skapar få terrorister
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Almedalsveckan är så vitt det verkar unik i världen. Det är svårt att hitta någon motsvarighet i andra länder. Det finns förstås samlingsplatser där politik och samhällsfrågor diskuteras, men ingen annanstans kan man inom en kilometers radie finna både regeringsföreträdare, partiledare från oppositionen, mäktiga journalister, turister och bofasta.
Unik öppenhet i Almedalen
Årets vecka har inte mindre än 662 arrangemang, alla partiledare på plats och 349 ackrediterade journalister. På Gotland finns också tusentals turister och gotlänningar som alla är hjärtligt välkomna på både seminarier och partiledartal. Öppenheten och tillgängligheten till makten är otrolig och som sagt förmodligen unik.
Centerledaren Maud Olofsson sa i sitt tal 2005 "Konsekvensen [av Londonbomberna] kan bli att vi kontrollerar mer, säkrar upp mer och det skapar ett samhälle som vi inte vill leva i." Maud Olofsson är numer del av den regering som faktiskt i terroristbekämpningens namn håller på att genomföra en lagstiftning som kontrollerar mer och skapar ett samhälle vi inte vill leva i.
Fina ideal i opposition
Dåvarande Olofsson menade att vi istället skulle "arbeta förebyggande med fattigdomsbekämpning, demokrati och ökat samarbete." Det är uppenbart lättare att ha fina ideal i opposition än i regeringsställning.
Regeringspartierna hoppas att FRA-frågan kommer att drunkna under årets politikervecka. Risken finns, men samtidigt kommer flera andra aktörer göra allt för att uppmärksamma frågan. Det är det som är det fina i en tillställning som Almedalsveckan. Det är omöjligt för makten att lägga locket på. Den finns i Visby och de måste svara på frågor från både oss journalister och allmänheten.
Litar inte på egna principer
Maud Olofsson slutsatser 2005 var långt mycket mer tilltalande än hennes insatser i regeringsställning. Det är ytterst viktigt att vi har ett fungerande demokratibistånd. Att fattigdomen i världen minskar och att fler internationella samarbeten fungerar. För i en demokratisk stat skapas ytterst få terrorister.
Däremot finns en risk att demokratiska stater inte litar på sina egna principer. Och hänfaller därför till metoder som hör hemma i andra styrelseskick. Demokratin innehåller inte godtycklig skanning av e-post, utvisning medelst hjälp av utländska stater och eller stänga av medier som publicerar saker staten inte gillar.