Den billigaste vården blir mest ifrågasatt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det som är gemensamt för de flesta av utredningarna är att de föreslår indragningar främst i primärvården. Det är den billigare delen av nämndens verksamhet och sannolikt också den mest kostnadseffektiva. Primärvården jobbar föredömligt i förebyggande syfte och ger därför en väsentlig avlastning på akut- och specialistvården.
Distriktssköterskorna är ständigt hotade liksom en och annan vårdcentral. Låt vara att dessa indragningar i boksluten innebär besparingar för verksamheten. Men för den enskilde brukaren blir det förluster i form av längre resor och längre tidsåtgång. Den helhetsbilden måste alltid vägas in, men det görs sällan innan den politiska bedömningen sätts in för det slutliga avgörandet.
En väg att gå, när det gäller primärvården, är att låta fler agera på privatbasis. Det löser inte alla problem och det skall givetvis ske med alla de garantier som den offentliga vården har. Jag är övertygad om att ett sådant steg i slutändan skulle bli till fördel för kommunens totalekonomi och framförallt för den enskilde människan som är i behov av vård.
Visst måste sjukvård få kosta, men den får inte heller "heligstämplas". Ingen verksamhet skall undgå att prövas i detaljerna. Därför är det märkligt att primärvården alltid utsätts när den ändå står för den lilla delen av de sammanlagda kostnaderna.