Den ekonomiska krisen blir värre
Oron på börsen och krisen i ekonomin blir värre, skriver Roland Spånt.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Media är fulla med förståsigpåare som hävdar att det kommer att sluta skaka om ett par veckor, två månader eller när ny statistik ska publiceras.
Tro dem inte! Vi har levt i en global värld där de amerikanska konsumenterna höll uppe efterfrågan i hela världen, samtidigt som Europas regeringar och företag hävdade att de inte längre var beroende av den amerikanska marknaden.
Misslyckade spekulationer
Nu kommer vi att se, att vi lever i ett globalt nätverk där fallande fastighetspriser och skuldbrända amerikanska hushåll kommer att minska efterfrågan i hela världen sannolikt också på gotländska produkter.
Tillväxten här hemma kommer att bromsas upp, jobbtillväxten att dämpas, fastighets- och aktievärdena att omvärderas och agnarna sållas från vetet. Nu kommer också en surdeg med misslyckade spekulationer att blottas.
Bostadsförlusterna har redan dykt upp som jätteförluster i bankerna först i USA och sedan i Europa. I London köade tusental sparare för att ta ut sina pengar från en drabbad ärevördig bank.
Nu visas att en enda anställd i Frankrikes ledande storbank förlorat bortåt 50 miljarder kronor på misslyckade spekulationer. På samma sätt kommer det tyvärr att visa sig att många svenska företag, kommuner, föreningar och hjälporganisationer, ja till och med kyrkor haft ekonomiskt ansvariga, som i det psykologiska klimat som rått, inte kunnat motstå att spekulera med kassorna.
Ni alla som är ansvariga revisorer för små eller stora kassor gör nog bäst i att inte slentrianmässigt kolla redovisningen utan ta till luppen!
Nu sätter den amerikanska myndigheterna in motåtgärder. Centralbanken chocksänkte räntan med 0,75 procent, en historiskt sett jättelik sänkning. Den demokratiska majoriteten i kongressens ena kammare, representanthuset, har pressat fram ett stimulanspaket med Bush på kanske en procent av BNP.
Verkar först 2009
Effekterna av de lägre räntorna och mera pengar hos hushållen kommer dock att ta tid att verka, sannolikt först till 2009. Det här är inga snabbverkande mediciner.
Bush ställer motvilligt upp på stimulanserna eftersom hans parti och hans presidentkandidater ligger så risigt till. Och han har lyckats att få med att en tredjedelar av satsningen ska gå till meningslösa stöd till företag. Han har hittills lyckats stoppa bättre ersättningar till det växande antalet arbetslösa.
Men i bästa fall kanske kongressens tyngsta kammare, senaten, förmår att köra över presidenten och ge en bättre stimulans till ekonomin genom satsningar på att ge dollar till de arbetslösa, delstaterna och annat, som snabbare skulle få igång hjulen.
Paradoxalt nog har under decennier ledande ekonomer predikat, att regeringarna inte ska försöka styra ekonomierna, utan stå "fastbundna vid masten likt Odysseus och inte ge efter för sirenernas lockrop".
Det är också grundelementet i EMU-projektet. Inom EMU får inte budgetunderskotten ökas, när de är så höga som de redan är i USA.
I USA kommer nu stimulanspaketet att ytterligare kraftigt öka budgetunderskottet. Men eftersom USA i likhet med Sverige är fria från EMU:s tvångsregler, kan man där markant öka budgetunderskotten och stimulera ekonomin. Potentaterna i Frankfurt och Bryssel tackar nog sin lyckliga stjärna att inte USA har samma regler som EMU!