Militären, rättsväsendet och skattesänkningar lär dominera den budget som nu kablas ut reform efter reform. Vi lär även få se hur SD:s krav om återvandring ger mer bidrag till de som lämnar Sverige än till de som är kvar. Vilket känns märkligt av ett parti som i ord alltid satt svenska pensionärers ekonomi före ekonomin för personer med utländsk härkomst. Våra äldre skulle behöva högre pensioner och högre bostadsbidrag, och gynnas av mer resurser till äldreomsorg och sjukvård.
Men nu när det finns utrymme för en satsning på våra äldre och det stora behov av omsorg och sjukvård många äldre har, verkar det ändå vara återvandrarna som SD vill gynna mest. Och SD:s ord vet vi vid det här laget är regeringen lag.
Kommuner och regioner lär få försöka klara sig på de smulor som ramlar ner under bordet när de av Tidöpartierna prioriterade reformerna festat klart. Vi lär få fortsätta se hur varsel inom sjukvården omsätts till uppsägningar. Nu senast var det Region Värmland som meddelade att de var tvungna att spara in 120 vårdtjänster.
Region Gotland har i ett flertal undersökningar bevisat att ö-läget ökar kostnaderna för att bedriva en välfärd jämlik den som andra kommuner och regioner bedriver. Under våren har en intensiv informationskampanj pågått. Ministrar och riksdagsledamöter har uppvaktats med fakta som beskriver Region Gotlands ekonomiska förutsättningar. Det är främst den gotländska sjukvården som inte tilldelas de resurser som ö-läget kräver och under många år har den kommunala verksamheten fått dra åt svångremmen för att ge sjukvården schysta ekonomiska förutsättningar.
Men jag ser ingen ljusning för varken den nationella sjukvårdskrisen eller regionens utmaningar. Den SD-styrda regeringen har helt andra prioriteringar än att ge sjukvården möjlighet att verka på bästa möjliga sätt. De har i stället valt att sänka bränsleskatterna i två steg med sammanlagt 12 miljarder kronor och höja brytpunkten för statlig skatt vilket ger ett skattebortfall på 6 miljarder kronor.
Det har också framkommit att Tidöpartierna, förutom sedvanliga satsningar på försvar och rättsväsende, diskuterar fler skattesänkningar bland annat flygskatten och ett nytt jobbskatteavdrag.
Det är lätt att säga att kommuner och regioner är förlorarna på den politik som Tidölaget bedriver, men då ska vi veta att det är vi vanliga medborgare som i slutänden drabbas. Det är vi vanliga medborgare som drabbas av sjukvårdskrisen och alla andra välfärdsförsämringar, medan det är Tidöpartiernas utvalda grupper som tjänar på deras skattesänkningar. Exempelvis är det knappas pensionärer eller undersköterskor som tjänar på att färre får betala statlig inkomstskatt.
Det är inte heller våra barn eller barnbarn som tjänar på neddragningarna inom skolan eller högre utsläpp av växthusgaser.
Och det är inte vi gotlänningar som blir vinnare när den SD-styrda regeringen väljer skattesänkningar framför att ge den gotländska sjukvården kompensation för ö-läget.