Det är nåt galet i Mattisskogen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Precis som rövarbarnen inte vill förstå att vädret har förändrats, har många blundat för klimatförändringarna. Men med den märkliga vinter Sverige nu upplever är det svårt att inte begripa. Något händer, och det händer snabbt.
Delmålen skiljer
Sent har också riksdagspartierna vaknat, men å andra sidan har de nu både klivit upp och kavlat upp ärmarna i arbetet att få ner växthusgasutsläppen i Sverige och internationellt. På tisdagen presenterade den parlamentariska klimatberedningen sin slutrapport för miljöminister Andreas Carlgren. Beredningen är överens om att fram till 2050 måste utsläppen ner med mellan 75 och 90 procent.
Förvånansvärt överens om vägen mot det långsiktiga målet är de också, men delmålen skiljer något.
Miljöpartiets Maria Wetterstrand anklagar allianspartierna för en "räkneövning" och inte en målsättning när de vill minska utsläppen med 38 procent inklusive klimatbistånd till 2020. Själv vill oppositionen ha en målsättning på 40 procent, exklusive internationella åtaganden, men enligt nästan samma färdkarta som de borgerliga.
Politisk revirkänsla
Någonstans borde de svenska politikerna begripa att klimatfrågan är så viktig att ett par procentandelar i en målsättning inte kan bli så viktig att själva åtagandet kommer i skymundan.
Samma partipolitiska revirkänsla visar folkpartiets reservation i klimatberedningen. De har rätt i sak; kärnkraften måste spela en oerhört central roll i att få fram el utan att använda fossila bränslen. Men just nu fungerar inte det politiskt - de har en opposition som är emot fler reaktorer och i hemmalaget har de centerpartiet som trilskas.
Bättre vore att folkpartiet driver hem opinionen om kärnkraft, så att det är lätt att ändra sig för motståndarna när de kommer till insikt om att utan kärnkraft klaras inte både energiförsörjningen och klimatet. Däremot är ingen betjänt av att folkpartiet bråkar som en tjurskallig rövarhövding i detta läge.
Stor samstämmighet
Förutom krusningar på ytan i beredningsarbetet är dock de sju riksdagspartierna unikt överens. De har nu lagt grunden för att Sverige kommer att ha en enastående stark röst i de internationella överläggningar som kommer. I EU kommer regeringen att driva ett gemensamt mål om 30 procent och därmed ha bland de mest ambitiösa målen i hela EU, förmodligen bara slaget av Malta.
Till hösten kommer regeringens klimatproposition. Där kan regeringen få till en blocköverskridande majoritet för ett radikalt klimatarbete; vilket vore oerhört bra. Visserligen är inte alla detaljer i klimatberedningen helt genomtänkta - men ett det är ett positivt steg. I bästa fall tar regeringen nästa.