Det är positivt att ha två hem

foto: johan nilsson/scanpix

foto: johan nilsson/scanpix

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Gotland2008-07-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eftersom det är semestertider har jag tagit chansen att skriva en lite mer avspänd krönika lagom jobbig att läsa i högtryck och sol. Familjen har haft en härlig vecka i Nisseviken med massor av bad och sociala aktiviteter, när det här läses är vi hemma i Skåne igen. Åka hem, det kan också vara att åka från Skåne till Gotland. Detta kan ses på två sätt, antingen är det positivt att ha två hem att komma till, eller också är man en rotlös typ som inte hör hemma någonstans.
Jag väljer en positiv tolkning, det känns inte alls som om jag skulle vara utan rötter. Tvärtom vårdar jag nog mitt rotsystem ganska bra genom att regelbundet komma hem till Gotland och umgås med släkt och vänner.

Medelpunkten
När man flyttar får man lite distans till den ort man flyttar från, samtidigt som man reflekterar över platsen man flyttar till. Varför människor är som de är? Vilka likheter och olikheter finns? Några som jag har lagt märke till är att både gotlänningar och skåningar utgår väldigt starkt ifrån att Skåne respektive Gotland är medelpunkten runt vilken jorden snurrar.
På Gotland delar man in Sverige i Gotland och fastlandet. I Skåne delas samma land in i Skåne och norrifrån, eller om det handlar om en person så kan man bli kallad upplänning (person boende norr om skånegränsen). Andra likheter kan vara att dialekterna inte är så lätta att förstå för ett otränat öra. Dock finns här en skillnad, medan gotlänningen är stolt över sin dialekt så är det inte ovanligt att skåningen är lite mer missnöjd med sin dialekt.
Det är synd för dialekter är häftigt, och en del av vår identitet. Mat är viktigt både i Skåne och på Gotland. I Skåne säger man att en riktig skåning fryser när han arbetar och svettas när han äter.

Geografi
Men det finns också olikheter. Tydligast är kanske den geografiska, Gotland en ö i Östersjön med stark sammanhållning vilket har varit och är ett måste på en ö för att överleva. Alla känner alla mer eller mindre, och känner man inte personen så känner man i alla fall någon släkting. Träffar man en gotlänning som man inte har träffat förut så är det helt naturligt att ställa ett antal frågor om var man bor, vilken släkt man tillhör och vilka gemensamma bekanta man har i socknen.
Det är skillnad i Skåne, geografiskt ligger Skåne nära Europa. Det tar sig uttryck genom att skåningar är mer orienterade söderut. Jag upptäckte snabbt att skåningar är väldigt dåliga på Sveriges geografi, men kan desto mer om Europas. Sammanhållningen är inte alls den samma, här klarar var och en sig själv efter bästa förmåga. Man har inte tvingats samarbeta på samma sätt som gotlänningarna.

Skryt
Jag har hört flera som säger att "skåningar skryter så hemskt". Allt medan skåningen på detta svarar "vadå jag bara säger som det är". Jag tycker det är härligt med olikheter och tror att man kan dra nytta av dem på ett positivt sätt om man bara tillåter sig att se, bejaka och förstå dem och hitta sin egen himma/haimblandade mix. Då står man sig bra genom livet med rötter och även det som växer ovan jord.
Läs mer om