Det enkla steget är nu taget
Kommunalrådet Lars Thomsson hade en omfattande genomgång av miljöprogrammet och han fick också intämmanden om programmets höga kvalitet från de allra flesta. Foto: Bengan Zettergren
Foto: Bengan Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går presenterade också Klimatberedningen sitt förslag om Sveriges riktlinjer för att möta klimathotet.
Trots att båda rör sig på skilda plan finns det ändå paralleller att dra, förutom att det är samma ämnesområde. Det som främst slår en är att man är mycket enig över partilinjerna om det mesta, men att det kan skilja sig i vissa procentsatser i målbeskrivningarna. Av Klimatberedningens cirka 300 sidor är det skiljaktig mening på ungefär en halvsida, som ordförande Hans Jonsson uttrycker det. Av kommunens dokument på 37 sidor så var det endast några procentsatser och formuleringar som skilde.
Skillnaden i procentsatser för Klimatberedningen gällde utsläppsmålen och i kommunfullmäktiges handlingsprogram andelen ekologisk mat. När det gäller det sistnämnda så var programmets skrivning att andelen ekologiskt producerade livsmedel vid inköp till kommunen år 2012 skall uppgå till 25 procent. Miljöpartisten Mattias Lundström yrkade på att det skulle ändras till 34 procent år 2010 och fick de övriga i oppositionen med sig. Det ledde till dagens enda votering och där följde omröstningen helt partilinjerna och resultatet blev alltså 36-35 för det skrivna förslaget.
Säkerligen tycker inte förslagsställarna att det är små skiljaktigheter, men för utomstående bedömare och framtida historieskrivare kommer det att uppfattas så. Precis som det förmodligen blir med de skilda förslagen till procentsatser om utsläppsminskningarna som Klimatberedningen presenterade.
Mellan Klimatberedningen och det gotländska programmet kan för övrigt sättas ytterligare ett likhetstecken. Då gäller det folkpartisternas agerande om kärnkraften. I Klimatberedningen drevs frågan om att kärnkraften inte skall avvecklas av Carl B Hamilton och i kommunfullmäktige drevs frågan om att kärnkraftsel skall finnas också i framtiden av Bror Lindahl. Bror Lindahl fick sina övriga tre partikamrater i fullmäktige med sig på en reservation och i Klimatberedningen har Carl B Hamilton också aviserat en reservation.
Så visst finns det mönster som går igen. Och visst är det som Björn Jansson (s) kanske uttryckte tydligast av alla om Gotlands miljöprogram: Nu har det enklaste steget med att anta dokumentet tagits, återstår att omsätta det i praktisk handling.
Det finns en del "tuffa" utmaningar och de kan säkerligen uppfattas som besvärande för vissa enskilda.