Det finns behov av utrymme för både trolöshet och tvivel
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Herbert Tingsten, den gamle chefredaktören för DN menade redan på 50-och 60-talen att ideologierna var döda och miljökämpen Björn Gillberg kallade de gamla politiska ideologierna för obrukbara T-fordar i miljökampen samtidigt som det ideologiska 60-talet brakade loss och omöjliggjorde all gränsöverskridande diskussion för många årtionden.
Sveriges väg från socialism
Idag känns det som om den nya socialdemokratin under Mona Sahlin kommit till vägs ände vad gäller den hållning som skulle kunna kallas socialism.
Olle Wästberg har i sin blogg hänvisat till en ansedd amerikansk veckotidning som berättar om Sveriges väg från en socialistisk "nightmare" till en "bastion of market capitalism" med hänvisning till att de nya skolor, dagis och vårdinrättningar som startas idag är privata, ja, till och med tunnelbanan i Stockholm.
En socialdemokrat som vågat sig på frågan om denna ordning är god möts av häftiga angrepp med huvudinnehållet att vinsten är den heliga ko, som inte får slaktas. Tillväxt och vinst, jovisst men vilken tillväxt och hur ska vinsten fördelas? Kan inte vinst vara annat än materiell vinst, t.ex kvalitetsutveckling?
Bland utopiska hållningar värda att nämnas fanns på slutet av 1960-talet en frihetlig socialism, som väl närmast kunde kallas anarkistisk och som innebar att den ställde sig avvisande till en socialism som knöts till ett socialistiskt system, typ det sovjetiska som ju omöjliggjorde människans frigörelse.
Rätten att vara trolös
Sett i ett historiskt perspektiv var den ett försök till antiideologisk hållning.Den förskrev sig rätten att vara trolös i en tid av blint troende politiska fanatiker.
De som idag inte förstår att kapitalis-
mens fanatiska systemberoende måste revideras utifrån nya tankar om äganderätt, vinst och tillväxt försvårar samhällets tillfrisknande. Är det egentligen för mycket begärt att de ens diskuteras?
Jag tror att den diskussionen är i gång. Tack Carin Jämtin för att du åtminstondne vågade ställa frågan. Jag tror att vi borde vårda klenoder som statliga och kommunala skolor för att bevara ett värde som likvärdighet i utbildningssystemet.
Att betyg inte alltid varit rättvisande är säkerligen sant men etter värre blir det om betygen blir handelsvaror mellan konkurrerande vinstdrivande skolor.
En kapitalistisk produktionsordning (i stramt grepp) vad gäller främst varor men också tjänster är troligen ganska så bra.
Kvalitet bättre mätare än vinst
Men vad gäller skola, vård, omsorg är förmodligen en annan produktionsordning att föredra. Kvalitet är en bättre mätare än vinst. Och vårt beroende av likvärdighet är att föredra framför gräddfiler.
Låt oss därför försöka oss på en diskussion om detta utan att vara fundamentalistiskt ideologi- och partiberoende.
Egentligen handlar det om valet eller gränsen mellan att vara rationell eller troende.
Det måste finnas ett utrymme för att vara trolös och tvivlande. Och det handlar inte bara om ideologi utan också om religion. Till detta ämne får vi återkomma