Det finns flera vinnare

Den 17 januari presenterade GT de fastighetsköp på Gotland som under 2007 hade högsta försäljningspriste. På åttonde plats kom Ringvida på Fårö för 4,8 miljoner kronor. Det är sådana försäljningar som drar upp taxeringsvärdet, och därmed den tidigare konstruktionen av fastighetsskatt. Foto: Tommy Södcerlund/Arkiv

Den 17 januari presenterade GT de fastighetsköp på Gotland som under 2007 hade högsta försäljningspriste. På åttonde plats kom Ringvida på Fårö för 4,8 miljoner kronor. Det är sådana försäljningar som drar upp taxeringsvärdet, och därmed den tidigare konstruktionen av fastighetsskatt. Foto: Tommy Södcerlund/Arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-04-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Visst är det de med högst taxerade fastigheter som är vinnare när fastighetsskatten i år avskaffats och omvandlats till en kommunal avgift, där också ett tak satts på högsta belopp som en enskild får betala. Gör man så en sammanställning - som GT valde att göra i gårdagens tidning - blir det stora årsbesparingar för många. På en del sticker detta i ögonen, särskilt som det från den politiska oppositionens håll påstås - som på Folkbladets ledarsida i går - att det är de rika som tjänar på denna omläggning. Och visst är det i många fall så, men varför glömma bort eller förtiga att det också finns andra vinnare? På Gotland är det faktiskt ett stort antal.
Jag brukar ta någon strandbebyggelse, där det ännu finns en del bofasta sedan länge kvar, som exempel. Bofasta som i generationer levt av fiske, småbruk för husbehov och dagsverken. De har bostäder som gjort dem till miljonärer på grund av att fastigheter i området sålts för höga belopp och därmed ökat taxeringsvärden på huset i hela området. Och utan att de kvarboende alltså gjort ett enda dugg har deras skatt höjts med jämna mellanrum. Fastighetsskatten var nämligen helt knuten till taxeringsvärden i stora och ologiska områdesmönster.
Det är svårt att hitta en skatt som slår mera orättvist än fastighetsskatten. Bilskatten, säger någon. Nej, knappast, den bygger enbart på storlek och beräknade utsläpp. Inte avgörs det av om grannen köpt en bil i miljonklassen och jag själv har kvar en folkbil från 1990-tal.
I de flesta strandsocknar på Gotland har fastboende råkat ut för de överdrivet höga taxeringsvärdena genom att områden setts som attraktiva av fritidsboende. Här finns exempel på att gamla närmast obeboeliga stugor sålts för miljonbelopp. För att sen bara rivas och på tomten ge plats åt ett nytt mångmiljonbygge. Som i sin tur för med sig ytterligare höjda taxeringsvärden och därmed högre skatt för fastboende.
Låt vara att det i en övergångsperiod från ett orimligt system till ett betydligt mer motiverat system finns vinnare. Men påstå inte att det är enbart de rika som gör vinster. Däremot blev det nya systemet inte heller fulländat. Bland annat tycker jag man inte gjorde tillräckligt för att höja procentsatsen för reavinsten. Har man sålt sitt hus för ett högt belopp så har man ju faktiskt omvandlat ett fast värde i kontanter. Då skall det också beskattas, som den engångsföreteelse det är. Att argumentera mot detta genom att man då skapar inlåsningseffekter och motverkar människors vilja att flytta har jag aldrig kunnat instämma i.
Läs mer om