Det finns mer att lära i Europa än att åka ända till Kalifornien
Eva Nypelius kan lära mer om sjukvård, vindkraft och solenergi genom att åka runt i Europa, än att åka till Kalifornien, tycker Ingrid Thunegard.
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ledamöterna i SKL behöver bygga på sin kunskap kontinuerligt för att pressa på bland annat energiutvecklingen, om vi skall komma bort från kärnkraftsutbyggnad.
Men varför åka till Kalifornien? Vad har Kalifornien att lära Sverige om miljö- och sjukvårdsfrågor, det är något jag tror att svenska skattebetalare vill veta. Dollarn står nu som högst och en resa till USA kostar 30 procent mer än i höstas tack vare den svenska kronans försvagning.
Dansk bygdepeng för vindkraft
Skall man studera sjukvård borde man åka till England, som har ett väl inarbetat husläkarsystem, eller till och med till Danmark. Och är man ändå i Danmark, så borde SKL och Eva Nypelius studera den så kallade Bygdepengen, ekonomisk ersättning för markägare och lokalsamhälle i samband med utbyggnad av vindkraftverk.
Det är en fråga som styrelsen för landsting och kommuner för länge sedan borde ha tagit ihåll med. Centern står för utbyggnad av vindkraftsparker, eller hur Eva Nypelius ?
När vattenkraften en gång på tiden byggdes ut fick markägare och bygden en gottgörelse för de olägenheter som kraftintressenterna förorsakade, men det finns ingen laglig rätt vid vindkraftsutbyggnad, att kräva ersättning från exploatörerna på samma sätt som vid vattenexploateringen. Alla måste förhandla enskilt om ersättning från vindkraftsexploatörerna till skillnad från Danmark, där man klokt nog lagstiftat om denna rättighet som benämns Bygdepeng.
I Norge kanaliseras kraftexploatörernas bygdekompensationer via den kommunala fastighetsskatten som uppgår till 5-10 miljoner om året för en större vindkraftpark.
Betalt per megawatt i Skottland
I Skottland sker kompensation via " local benefits" som tillkommit genom förhandlingar. I dagsläget uppgår ersättningen till 25 000 kronor per megawatt. I Skottland utgår också runt 60 000 kronor per installerad megawatt till berörda markägare.
De skotska beloppen kan jämföras med byarna runt Havsnäs i Strömsunds kommun som får 360 000 kronor per år för 48 verk om sammanlagt 92 megawatt, det vill säga 3 900 kronor per installerad megawatt. Andra vindkraftsparker i vårt land har förhandlat till sig 7 000 - 11 000 kronor per installerad megawatt, men det går ändå inte att jämföra med Skottland. Orättvisor uppstår lätt.
Ekonomisk ersättning ger ökad delaktighet och snabbar på tillståndsprocessen kring vindkraftsutbyggnad och det borde ligga både i Eva Nypelius, centerns och Sveriges kommuners intresse att studera ersättningsnivåer, bygdepeng och en lagstiftad sådan som i Danmark.
Annars blir det som med direktörers bonuspengar, att kraftbolagen tar ut fantasisummor och ojämlika vinster och berörd lokalbefolkning hamnar i snålvattnet i vanlig ordning. Det är inte bara penningstarka exploatörer som skall ha möjligheten att tjäna pengar, kan man tycka.
SKL och Eva Nypelius kan fortsätta till Tyskland och studera solenergi för här har man fördelat gracerna bättre mellan enskilda i lokalsamhället och exploatörer. När Jocha Fischer steg in i den dåtida rödgröna regeringen fick han med ett nytt regelverk vanligt folk också i bostadsområden att byta eller kombinera sina el- och oljepannor med solpaneler.
Tysk effektiv solenergi
Även där infördes ett slags fast ersättning tidsbegränsad till tjugo år för villaägare och andra som inte bara bytte till solenergi, utan sålde överbliven ström ut på nätet.
Jag har besökt en nöjd villaägare i Westfalen, som genom detta också påvisade, hur de som husägare blev medvetna om den egna strömförbrukningen och kom att bli energisnåla i familjen.
Man tog alltså in lite pengar varje år på att sälja solenergi ut på nätet. Bättre väg att göra folk delaktiga än att sänka skatter.
Spanien är ett land som började bygga vindkraft i stor skala redan 1998. Också ett land värt att besöka. Skall man göra kraftiga utbyggnader av alternativ energi och komma ifrån kärnkraft måste man påtagligt fördela inkomsten från vindkraften och solenergin. Det är ett anständighetskrav kan man tycka.
Den idén kan studeras närmare än i Kalifornien.