Det gör skillnad vem folket röstar fram att styra landet

Nybyggen av vindkraft är inte vanliga på Gotland just nu, bland annat i brist på planer som trätt i kraft. Men i maj i fjol byttes i alla fall en del maskiner ut på Näsudden till en betydligt högre effektivitet. Arkivbild: Krister Nordin

Nybyggen av vindkraft är inte vanliga på Gotland just nu, bland annat i brist på planer som trätt i kraft. Men i maj i fjol byttes i alla fall en del maskiner ut på Näsudden till en betydligt högre effektivitet. Arkivbild: Krister Nordin

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-02-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Björn Jansson (s) kommenterar i sin spalt hur Mona Sahlin på ett klumpigt sätt sparkade ut Pär Nuder som ekonomisk talesman för socialdemokraterna. På den punkten är vi helt överens. Men sen skriver han om ersättaren Thomas Östros "som kommer att få det besvärligt när han skall sanera Sveriges ekonomi om två och ett halvt år". Jansson vill troligen med det påskina att nuvarande regering missköter landets ekonomi, ett påstående som hör hemma i fablernas värld!
Sanningen är att Alliansregeringen sköter landets ekonomi med bravur. Överskottet i statsfinanserna ligger i storleksordningen 100 miljarder kronor per år, vilket är rekordhögt. Till stor del beror det på att fler nu jobbar och därmed stiger skatteintäkterna samtidigt som statens kostnader minskar. Alliansregeringen har lyckats att minska utanförskapet med 164000 personer under sitt första år vid makten. S-regeringen lyckades att minska utanförskapet med 1800 personer under sitt sista år vid makten. Det gör med andra ord skillnad vem svenska folket röstar fram att styra landet!
Men den största vinsten med att få folk i jobb är givetvis inte ekonomisk utan mänsklig. 164000 svenskar kan nu få självkänslan tillbaks genom att försörja sig själva, hitta tillbaks till vardagsrutinerna och trivas med kompisgänget på jobbet. Det är den verkliga vinsten för det svenska samhället.
Ekonomiskt sett ser mandatperiod 2007-2010 ut att bli den bästa i Sverige sen andra världskriget, om ingen störtdykning sker med konjunkturen. Prognosen pekar på att statskulden kommer att halveras under dessa fyra år. Så låt oss innerligt hoppas på en ny valseger för Alliansen 2010 så att Östros slipper att "sanera Sveriges ekonomi".

Brysselresa
Bertil Klintbom, som är kommunen tekniske direktör, och jag var i förra veckan i Bryssel på ett möte med Islenet, vilket är ett energisamarbete mellan Europas öar. Det var nyttigt och lärorikt att träffa andra öar och höra på deras problem. Frågeställningarna är väldigt likartade. Roligt är det att konstatera att Gotland tillsammans med danska Samsö ligger i spets när det gäller att ställa om energisystemet till att bli hållbart.
Syftet med resan, förutom att upprätthålla de redan goda kontakterna som Bertil Klintbom skapat, var att försöka hitta finansiering till ett projekt rörande förnyelsebara fordonsbränslen och till en framtida kryssningskaj i Visby. Lite ingångar till var det kan finnas pengar att söka hittade vi, men ingen skall tro att det är enkelt i det idag så totalt överbyråkratiserade EU.

Gräddfil för vindkraften
Glad blir jag när miljöministern Andreas Carlgren (c) på centerpartiets kommundagar nu i helgen pratade om att "vindkraften skall få en gräddfil i myndighetshanteringen". Inte en dag för tidigt med tanke på att tre stora vindkraftsparker på Gotland har valsat runt i beslutsprocessen i 11, 9 respektive 7 år!
Jag ser fram emot de förslag som kommer att läggas på detta område.

Snö?
Nu börjar jag snart deppa ihop. Det är nog snart bara att inse att denna vinter blir det ingen snö på Gotland. Denna min sjunde vinter där Vasaloppet hägrar ser ut att bli den första utan snöträning. Visserligen har jag tränat på bra med rullskidor och löpning, men det är ändå inte samma sak som skidor på snö.
Men envis som man är så finns liksom inte alternativet att hoppa av årets Vasalopp. Även om jag vet i förväg att i år kommer det göra ont att ta sig i mål!
Läs mer om