Det händer mycket positivt för barnen

Gotland2008-02-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu har FN-organet UNICEF kommit med sin årsrapport, Läget för barn i världen.
Det blir svårt att ta till sig problemen och mobilisera ett engagemang, om man ständigt matas med dystra siffror. Det är alldeles nödvändigt att kunna se det positiva, att se ljuset i tunneln.
Läser man denna rapport med dom ögonen, så finns där många positiva siffror. Det blir bättre och bättre för barn i världen. Det finns hopp. Samtidigt som vi vet att det alltid är en bit kvar. Men så är det ju i alla sammanhang. Det kan alltid bli lite bättre.

Livslängden har ökat
Vi kan börja med medellivslängden i världen. År 1900 var den 30 år. Den har sedan ökat till 47 år (1950) och till dryga 65 år (2006). Samtidigt har världsbefolkningen ökat från 1,6 miljarder till 6,5 miljarder. Mänskligheten lever längre trots att det blir allt fler som skall dela på de gemensamma resurserna.
En viktig siffra som redovisas är barnadödligheten. Den är ett sorts mått på utveckling.
Det man mäter är antalet barn under fem år som dött per 1000 levande födda. 1990 var den siffran 93 och nu har den sjunkit till 72. Sedan 1960 har det skett en minskning med hela 60 procent. För första gången är antalet nu under tio miljoner per år, nämligen 9,7 miljoner.
Det går hyggligt snabbt åt rätt håll. Förklaringen till denna positiva utveckling är bättre vaccinering, fler får tillgång till mediciner, renare vatten och fler myggnät (till skydd för malariamyggan).
Men spännvidden i barnadödligheten är stor: Sierra Leone i Afrika visar upp 270, Afghanistan 257, Sydafrika 69, Cuba 7, Sverige 3.
I Kina har barnadödligheten minskat med 47 procent sedan 1990 och i Indien är motsvarande siffra 34 procent.

Fler barn går i skola
Ett annat viktigt område där det sker en positiv utveckling är barns skolgång. Idag går 86 procent av alla barn i skola, i vart fall får de en grundutbildning på 3-5 år.
Det innebär en kraftig förbättring under senare decennier. Det är också en klart positiv utveckling för flickor. Alltfler flickor får nu gå i skola och det börjar jämna ut sig.
Sedan 1980 är 125 länder med brister i könsfördelningen på väg att klara målsättningen lika skolgång för pojkar och flickor. Av dessa är 91 utvecklingsländer. Men på sina håll haltar det betänkligt.
En viktig korrelation kan noteras: mödrar som inte fått någon utbildning har svårare att låta sina döttrar gå till skolan. Därför är flickors utbildning så viktig för att världen skall kunna utvecklas positivt på lång sikt.
UNICEF redovisar en siffra på vad det skulle kosta att ge alla barn i världen tillgång till utbildning. Det rör sig om storleksordningen tio miljarder dollar per år. Det är vad Irakkriget kostar på tre veckor. Kommentar överflödig!
Läs mer om