Det krävs bättre vattenteknik för sötvatten och skitvatten

Skitvatten eller sötvatten vilket som, får inte gå till spillo. Inte en enda droppe. För just droppen sötvatten eller skitvatten som återanvänds eller din urin, är lika värdefull som ett helt världshav. Det kallas kretslopp. Ingrid Thunegard efterlyser ny och bättre vattenteknik för  att leda och separera vatten, så vi kan spara och ta tillvara vattnets kretslopp.

Skitvatten eller sötvatten vilket som, får inte gå till spillo. Inte en enda droppe. För just droppen sötvatten eller skitvatten som återanvänds eller din urin, är lika värdefull som ett helt världshav. Det kallas kretslopp. Ingrid Thunegard efterlyser ny och bättre vattenteknik för att leda och separera vatten, så vi kan spara och ta tillvara vattnets kretslopp.

Foto: Mikael Fritzon

Gotland2009-05-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Har kvinnor en annan syn på vatten än män har, vill länsstyrelsen veta. Det tror jag knappast. Möjligtvis har kvinnor ett annat förhållningssätt till vatten eftersom vatten är MAT.
Vatten är vår viktigaste föda. Det vatten som finns kan aldrig förmeras. Bara försämras. Och det försämras i rask takt inte bara underifrån utan uppifrån. Vatten går runt, runt i ett kretslopp. Det faller som regn, om det kommer något regn.
Varje minsta droppe är föda. Sötvatten, som är en daglig näring och livsviktig för vår överlevnad, är något att ta vara på, men nödvändigtvis måste det inte göras på nuvarande sätt.
Vattenteknik är ett område minst lika eftersatt som alternativ energiutveckling. Kommuner och politiker låser sig fast i system och ingen kommunal tjänsteman är villig att släppa in nya ekologiska tänkare kring vatten/avlopp vare sig kvinnor eller män. De blir ett störmoment i den kommunala apparaten.
Eftersom vattenteknik inte är på ropet, blir vatten för mig som kvinna en av alla dessa bördor att bära. Vi lever i ett mycket torrt landskap av och till på Gotland. Alltså spar jag vatten, men på ett väldigt ineffektivt sätt.

Ta vara på avloppsvattnet
I ett spann vid arbetsbänken slår jag allt sköljvatten, bär ut det på trädgårdsland. Regnbaljor står under varje stuprör. Medan regnet strömmar bär jag spann på spann, 100 tals liter för att ge växter och träd en rejäl rotblöta.
Dessutom urinseparerar jag. Jag gör inte som grannen, pinkar varje morgon på humlestörar, men de 2-3-4 liter som kroppen ger från två människor per dygn, blandar jag med vatten och bär ut på växtligheten. Jag måste ha tillstånd från en bonde enligt regelverket. Det är tur att man har en lantbruksfastighet och en levande hjärna.
Jag önskar att Miljö och hälsa var lite mera framsynta. Inte bara tillät, utan uppmuntrade hushåll som tänker ekologiskt, att värna om vatten och att separera avloppssystem. Alltså att de förslår ett avlopp för hushållsvatten/dusch och ett annat för avföring. Det går alldeles utmärkt att leda vatten genom en slang från hushållsavloppet över trädgården eller en dusch på samma sätt som vatten leds in i en diskmaskin. Tyvärr har tjänstemän lågt ställda förväntningar på folk i gemen och folks förmåga att separera och använda rätta disk-och tvättmedel. Där strandar tanken.
Här kommer män och vatten in. Teknikintresserade som män ofta är, borde den kunskapsbank av vattenteknik som redan finns över världen, dold eller glömd, samlas i en vattenteknikbank. Det är ett Leaderprojekt av kaliber.

Cementas sötvattenslöseri
Vattenteknik är inte bara att pumpa upp vatten, det är framförallt att leda vatten och separera vatten. Olika tekniker kan utvecklas med välvilja och utvecklingspengar samt riskkapital.
Framtagna vattentekniker kan bli hjälpmedel, gödning liksom ökad vattenkapacitet, som kan exporteras till länder med vattenbrist. Dessutom kan ny teknik skapa arbetstillfällen om politiker och tjänstemän lyfter sig i håret.
Min önskan är att få bättre vattenteknik i hushållet för att slippa bära spann. Sötvattnet som Cementa pumpar ut i havet skall stanna på land för hela Gotlands vattenbruk, det är en annan önskan. Alltså behövs teknik att leda samma vatten till en vattenreservoar som Tingstäde träsk.
Vissa får bruka vatten i mängder. Morotsfabriken i Fole begär hos Miljödomstolen en tredubbel avledning av grundvatten på upp till 120 000 kubikmeter för att inte bara tvätta morötter om vintern, utan också bevattna odlingar under vår och sommar. Dammen för fabrikens spillvatten är för liten. Andra odlare har tvingats bygga betydligt större dammar.

Måste återanvända vattnet
Ett så stort uttag rubbar balansen och berör hushåll, brunnar och vattentillgång runt omkring i bygden. Hur mäter man tillgång och efterfrågan på det vatten som finns under jord. Hur fördelar vi vatten på ön, nu och i framtiden?
Skitvatten eller sötvatten vilket som, får inte gå till spillo. Inte en enda droppe. För just droppen sötvatten eller skitvatten som återanvänds eller din urin, är lika värdefull som ett helt världshav. Det kallas kretslopp.
Läs mer om