Det ljusnar för kommunerna

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Gotland2009-08-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi går emot höst och mörkare tider, men för den kommunala ekonomin är det snarare vår i luften. Som utvecklingen ser ut just nu kommer 2009 och 2010 visserligen bli tuffa år med krav på besparingar, men långt ifrån så tufft som det såg ut i våras.
Det finns flera skäl till att situationen ljusnat. Det allra viktigaste skälet är faktiskt att 2008 var ett bättre år än vad man trodde i våras. Eftersom skatten fastställs i efterhand, vet kommunerna inte förrän i slutet av 2009 hur mycket det egentligen fick in i skatt under 2008. När Skatteverket nu gjort en första preliminär genomräkning av våra skatter för 2008, visar det sig att det ser att bli lite mer än vad organisationen Sveriges kommuner och landsting räknade med i våras. Detta innebär ett plus för 2008 som räknas in i årets resultat, men också att grunden för att räkna ut årets skatteintäkter blir högre.
Utöver detta är det nu tydligt att det finns stöd i regeringen för att kommuner och landsting ska få bättre ekonomiska möjligheter under 2010. Stridsfrågan verkar vara om det ska ske i form av tillfälliga statsbidrag särskilt riktade till kommuner och landsting eller en sänkning av arbetsgivaravgiften, som gynnar alla sektorer på arbetsmarknaden.
Tillsammans gör detta att kommuner och landsting kan se fram mot mindre drastiska neddragningar än de var tvungna att planera för i våras. Men det betyder inte att faran är över. Marginalerna är fortfarande väldigt små, för landstingen väntar också extra, oplanerade, utgifter för influensavaccinering.
Fortfarande kvarstår dock det systemfel som tvingat fram kraftiga besparingar i många kommuner och landsting. Det finns ingen tydligt möjlighet för kommunerna att bygga upp reserver under goda år för att möta en djupdykning i skatteunderlaget eller plötsliga, oförutsedda, kostnader. Här behöver lagen ändras och en sådan lagändring behöver komma på plats snart. Kommuner som sköter sin ekonomi ska inte behöva stå med mössan i hand och tigga bidrag från staten, utan ska kunna luta sig mot egna, sparade, pengar också i kristider.
Läs mer om