Det måste få skapas genvägar

Gotland2008-03-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att sitta vid sidan om och kritisera för att det inte görs tillräckligt hör till de lättare uppgifterna här i livet. Men det är inte alltid trovärdigt. Vi måste, oavsett vad vi sysslar med, följa vissa givna linjer. En del är svåra att motivera motstånd till, andra betydligt lättare. Och det är i den sistnämnda kategorin som vi i så fall, givetvis inom de ramar som finns, skall skapa andra vägar. Kalla dem gärna våra genvägar till en tillvaro som kan accepteras och förstås av alla människor.
Det här sagt som hänvisning till de två frågor om närproducerade livsmedel och gotländsk ekopotatis som kommunalrådet Eva Nypelius (c) hade att besvara vid kommunfullmäktiges sammanträde på Borgen i måndags. Jag är övertygad att hon, som de allra flesta gotlänningar, helst såg att närproducerat kunde få större genomslag i den kommunala upphandlingen. Liksom hon inte skulle ha något emot ekologisk potatis från Gotland i kommunens kök. I det sistnämnda fallet är dock tillgången inte tillräcklig för att täcka hela behovet. I alla fall inte med bibehållen kvalitet året runt. Men om avsättningen finns ökar också producenterna sin odling, så det kan ses som ett övergående problem.
Den här frågan kom lite i bakvatten vid ett sammanträde som helt dominerades av gasledning och avtal för hamnen i Slite. Vid ett mer normalt sammanträde, utan så spetsiga ärenden som gasledning och avtal med Nord Stream, är jag övertygad om att de här frågorna fått ett betydligt större utrymme i debatten. För det är de faktiskt värda.
Det blev också en bra debatt, även om det uppstod ett missförstånd mellan Bodil Rosengren (v) och Eva Nypelius (c) vid ett tillfälle. Jag uppfattade, precis som Eva Nypelius, att Bodil Rosengren kritiserade skolmaten som sådan men efter att ha lyssnat på bandupptagningen så sade hon faktiskt inte så, dessbättre.
Vilka genvägar är det då man skall försöka hitta. Man får enligt nuvarande regelverk i upphandlingar inte som krav sätta in att tjänsten eller varan skall vara närproducerad. Egentligen obegripligt i dessa tider då så mycket handlar om klimatpåverkan och försök att minimera transporterna.
Därför måste det finnas annat, exempelvis att lokalproducenter kan försöka att ta sig in via de större grossisterna. Sannolikt skulle det ge fördelar för såväl lokalproducenten - som får sälja - som för grossisten - som då bör få mindre omkostnader i sin hantering. För att inte tala om för konsumenten som av allt att döma får en god kvalitet med en vara som har utgjort mindre miljöpåverkan.
Ett bra besked från Eva Nypelius var att de stora upphandlingarna i framtiden skall genomgå politikernas prövning i större omfattning än nu. Det politiska trycket kan innebära att man tillsammans med tjänstemännen lättare skall kunna hitta de nödvändiga genvägarna.
Läs mer om