Det räcker inte att uppfylla löften

Gotland2008-07-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ända sedan starten har alliansen kämpat i motvind. Regeringen har aldrig riktigt hunnit återhämta sig från skandalerna under hösten 2006. Oppositionen fick snabbt övertag i opinionen - och har sedan lyckats behålla det.
Men faktum är att regeringen, åtminstone om man ser till vissa kriterier, kan betraktas som riktigt framgångsrik. Enligt en undersökning i tidningen Riksdag & Departement har regeringen redan uppfyllt 70 av 131 vallöften fullt ut.
Dessutom är 43 vallöften på väg att realiseras. Definitionen som används är att ett löfte anses uppfyllt när riksdag och regering har fattat alla nödvändiga beslut.

Många vallöften är uppfyllda
Det första året innebar en rivstart - då genomfördes hela 50 av vallöftena. Under 2007-2008 uppfylldes ytterligare 20, varav många inom skolpolitiken.
"I nästa valrörelse kommer det att bli svårt för oppositionen att säga att alliansen har brutit sina vallöften. De får formulera sin kritik på ett annat sätt," sade Elin Naurin, statsvetare vid Göteborgs universitet.
Alliansen gick till val på en gemensam plattform och gemensamma målsättningar. Efter halva mandatperioden är nästan allt genomfört eller på väg att genomföras. Det måste betraktas som en påtaglig framgång, särskilt för en koalitionsregering med fyra partier.
Ändå är svenskarna långt ifrån nöjda. Hur hänger det ihop?

Svårt bedöma politisk framgång
En förklaring är att väljarna inte blir glatt överraskade när vallöften uppfylls - snarare är det något de tar för givet.
Det är ofta svårt att bedöma politisk framgång. Många förslag och reformer kan utvärderas först år eller till och med decennier efter att de lagts fram.
Därför får det kortsiktigt mätbara en stor plats i den politiska rapporteringen. Politikernas trovärdighet och effektivitet värderas inte sällan i representationskvitton, reseräkningar och statistik från rösträkningar i riksdagen.
Vallöften är en annan sådan faktor som går relativt lätt att mäta. Politiker som inte håller vad de lovat kan räkna med hård kritik - därför har svenska regeringar också blivit allt bättre på att se till att det som sägs under en valrörelse faktiskt också blir verklighet. Att alliansen nu håller vad den lovat ger alltså inte särskilt många pluspoäng.
Dessutom är det så att väljarnas förtroende vinns framåt, inte bakåt. Pålitlighet är bara en liten del av ett partis attraktionskraft. Det är genom att ständigt sätta upp nya mål på vägen mot ett bättre samhälle som politiska partier håller intresset uppe.
Kanske är det just där som regeringen har misslyckats. Alliansen gick till val på jobb, jobb och åter jobb. Den biten har de klarat av - även om man nu ser en avmattning är det uppenbart att regeringens politik har varit verkningsfull.

Självgodhet bör undvikas
Nu vill allianspolitikerna skörda frukterna av allt arbete. I diskussioner och debattartiklar märks en tydlig besvikelse över väljarnas trolöshet. Titta på allt vi gör, ser ni inte hur vi jobbar?
Men en koalition som vill bli omvald bör undvika allt som liknar självgodhet och självberöm. Istället gäller det att se framåt. Det är genom att hitta de bästa strategierna för framtiden som partierna kan vinna väljarnas förtroende.
Läs mer om