Det starka kommun- bokslutet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tror också att oppositionen nu kommer att få svårt att kritisera långstidsbudgetens inriktning med skattesänkningar såväl 2009 som 2010. Där gäller det dock att se till att två års starka bokslut nu inte medför att kostnadsmedvetenheten sjunker ute i verksamheterna, utan att kraven på effektivitet finns kvar.
De 73 miljonerna är - precis som det redovisade överskottet för 2006 - i praktiken större än så. Båda åren har man kunnat göra så kallade bokslutsdispositioner och i 2007 års bokslut lagt in såväl nedskrivningar av bokfört värde på fastigheter till ett bedömt marknadsvärde samt för en del omstruktureringskostnader, där Skola Gotland 2008 är den stora delen. Så egentligen är resultatet cirka 150 miljoner kronor.
Detta inser dock inte alla utan i stället försöker man få bokslutet till ett minus. Eftersom reavinsterna på fastighetsförsäljningar är 77 miljoner kronor så ställer man enbart denna summa och det slutliga resultatet emot varandra och vill påskina att det är ett minus på 4 miljoner i realiteten. Sådana missförstånd måste vi hjälpas åt att rensa ur debatten.
Vad är det då som är intressant i bokslutet förutom att det ger ett starkt resultat på sista raden?
Ja, att de flesta nämnderna håller sig inom sin givna tilldelning är givetvis positivt. Här finns det egentligen bara två som sticker ut, nämligen Hälso-och sjukvårdsnämnden med ett underskott på 42,3 miljoner och Social- och omsorgsnämnden med ett överskott på 43,4. Det samlade resultatet i nämnderna - det vi kan kalla för den dagliga driften av kommunen - ligger på plus 39,6 miljoner kronor, vilket är en summa som är viktig i sammanhanget. När man sammantaget överskrider i nämnderna så kan det endast accepteras i undantagsfall och av välmotiverade skäl. Om inte så driver man kommunens verksamhet efter mönstret av Ebberöds bank.
Driftsöverskottet på nära 40 miljoner kronor är, med mitt sätt att se, den starkaste delen i det här bokslutet, och det allra viktigaste därvidlag är att man inte behövt ta till av reavinsterna för att finansiera den årliga driften.