Dilemma inom vården

Gotland2008-12-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under senare år har flera skandaler med dömda läkare rullats upp. I förra veckan avslöjade Sveriges Radio att en man som på 90-talet dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha våldtagit sin fru och misshandlat sin son nu arbetar som läkare i Västsverige. Eftersom Socialstyrelsen inte har rätt att kontrollera belastningsregistret fick mannen ut sin läkarlegitimation. Nu diskuteras om han ska bli av med legitimationen.
Frågan är minst sagt komplicerad. I det aktuella fallet har mannen tillfrisknat från sin psykiska störning, det har gått lång tid sedan brottet, och inget i rapporteringen tyder på att han i dag missköter sitt yrke.
Samtidigt visar fallet på behovet av spärrar för att granska och sortera bort potentiellt olämpliga personer från läkarbanan. Rimligtvis borde vissa typer av brott diskvalificera från yrket. Det finns knappast någon patient som gladeligen skulle sätta sitt liv och sin hälsa i händerna på en dömd mördare eller serievåldtäktsman.
Nyligen presenterades patientsäkerhetsutredningen, som bland annat föreslår att Socialstyrelsen ska få kontrollera blivande läkares brottsregister innan de ger ut legitimationer. Det är ett klokt förslag. Men det riktigt svåra blir att hålla balansen mellan patienternas och de en gång dömdas intressen. Patienterna måste kunna känna sig trygga - men ogrundad oro borde inte hindra tidigare brottslingar från att bygga upp nya liv.
Läs mer om