Diskutera sakfrågan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi har ett strandskydd och en allemansrätt som är unik för Sverige. Knappast något annat land har en sådan generös och unik lagstiftning på det området. Alla har rätt att vistas i skog och mark utan att behöva bli bortjagad av markägaren. Strandskyddet är en del i denna allemansrätt och har på senare år utökats till 300 meter på särskilt känsliga eller utsatta områden. Som tidigare har rapporterats så är dispensansökningarna många och relativt många av dem blir också beviljade.
Nu ser det lite olika ut i olika delar av Sverige. I Stockholm är stränderna sönderbyggda, medan stora delar av norrlandskusten är väldigt glest bebyggd.
Regeringen har nu föreslagit en reformering av strandskyddet där reglerna lättas för oexploaterade områden och skärps i storstadsområden. Det finns ingen anledning att hindra bebyggelse nära vatten i glesbygd och där förutsättningarna behöver förbättras för boende och företagande, så länge man tar hänsyn till att vattennivån kan komma att höjas i framtiden Gör man det här på ett förnuftigt sätt så finns det plats för både promenader vid stranden och behov av boende nära stranden. Det borde inte vara alltför svårt att peka ut de områden som ska få bebyggas, liksom de områden där det ska vara totalstopp. Naturligtvis kommer det alltid att finnas gränsdragningstvister, men de måste lösas på ett smidigare sätt än vad som gjorts hittills.
Kommunerna ska dessutom få ett större ansvar för detta, medan länsstyrelsen ska se över de dispenser som görs.
Många kommunpolitiker för en politik som gynnar företag och tillväxt på bekostnad av strandskyddet. Det tragiska som skedde på länsstyrelsen på Gotland har det goda med sig att myndigheterna kommer att tänka sig för innan de ger dispenser nästa gång. Synd bara att det skulle behövas en medieskandal för det.