Dispens från strandskyddet i stan, men inte på landsbygden
Varför får man dispens från strandskyddet i Visby men inte på östra Gotland, undrar Ingrid Thunegard.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ja, det kan man tycka självklart. Är stranden redan bebyggd, så varför inte slå upp något utifrån dagens standard och tankar om näringslivsutveckling.
Bekymret är att bygglov på i ianspråkstagna områden inte gäller för alla. Bara för somliga. Och särskilt Norderstrand. Både Evorna kunde vända sig till byggnadsnämndens ordförande.
De skulle genast få besked om vad han och hans nämnd säger nej till i samma bygglovsärenden vid andra delar av kusten, där man också har en önskan om att utveckla näringar, men får nej på nej oavsett som.
Bromsar företagsutveckling
Den kust jag själv lever vid har plötsligt för herr Thomsson blivit en oerhörd viktig vy "i siktlinje mot havet", trots att stora delar av vyn ligger långt ifrån strand och inte bara är en liten remsa utan en lång sträcka som kan benämnas som siktlinje.
Försök till företagsutveckling på landsbygden blir lika med noll eller NEJ oavsett om en projektplan är utvecklingsbar och rimlig. Markägare äger mark, men politiskt valda bestämmer hur samma mark skall nyttjas eller bli ianspråkstagen.
I en nattlig dröm ringde en politiker upp och sa att va kul att ni vill satsa på något nytt därute på östsidan. Självklart skall vi hjälpa till. Trots att du inte heter Werkelin. Det är väl den enda bristen i det här bygglovsärendet. Bra nisch annars. Funktionsnedsättning är det gott om, så länge män rattar bågar. Från motorcykel till häst. Ingen dum idé. Och funktionsnedsättning och barn satsar ju Arvsfonden på, så medel finns att tillgå. Bra, bra.
Vi måste skynda oss innan finanskrisen sätter in. Det gäller att sälja. Ja, det säger Thomsson. Skaffa kapital.
Omedelbara och för markägare oförklarliga nej är kommunen sämsta attityd och det är bara att instämma i Svenskt näringslivs mätningar av Gotland.
Läs in ärendena noggrant!
Det är inte bara enskilda tjänstemän som behöver bytas ut. Politiker behöver skolas i en självklar dialogform med sina kommuninnevånare. Att läsa ärenden noggrant. Lära sig ställa frågor. Lyfta på luren när man inte förstår. Att ta sig tid om man påtagit sig en ledamotsutnämning. Om detta inte sker uppstår olika former av maktmissbruk. Inte så påtagliga för alla men väl för enskilda. Jag föreslår att Eva Nypelius frågar sina partikamrater om de ögnar igenom medföljande projektplaner till bygglovsärenden. Vatten- och avloppsutredningar kostar liksom landskapsarkitekter. Krav som utan vidare går upp till 75 000 kronor eller mer beroende på antalet tomter. Alltför stora kostnader i osäkerhet om utgången av ett förhandsbesked.
Tjänstemannens slarviga kryss
Själv sitter jag efter två år med förhandsbesked på fem tomter. Landskapsarkitektens ritning bokstavligen försvann tillsammans med en ritningskostnad på 12 000 kronor.
I stället godkändes några slarviga kryss på en karta nedklämda av samma tjänsteman. Hur kryssen ligger i förhållande till projektplan, djurhållning och annat har ringa betydelse. Dispens är det inte tal om. Inte på landsbygden.
Ianspråkstagen mark och strandskydd gäller med andra ord i vissa trakter. Gör gärna en offentlig hearing kring bygglovsärenden som fått både ja och nej inom strandskydd under de senaste åren, så riktlinjerna blir tillgängliga och någotsånär enhetliga.