Dribblet om vårdnadsbidraget
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Varför skulle den borgerliga alliansen falla för denna fråga? Är det demokrati att under tvång lägga munkavle på en ledamot och tysta denne? Är det på detta sätt de bästa besluten blir tagna?
Politikens spelregler
För sin redogörelse rosades Bror Lindahl av oppositionsrådet Björn Jansson, som tyckte att Bror Lindahl visat mod och blottat politikens spelregler! Min fundering: Skulle samma ros delats ut om det gällt det egna partiet?
Rut Smeds (kd) inledde debatten med att vårdnadsbidraget är en hjärtefråga för kristdemokraterna och att den drivs i hela landet, men mycket mera av betydelse blev inte sagt i frågan.
Ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Lena Celion (m), talade varmt för vårdnadsbidraget och upplyste om att en miljon kronor ställts till förfogande. Vad hon inte belyste, var att det inte finns någon grundläggande ekonomisk utredning och att kostnaden troligen kommer att ligga på flera miljoner kronor. Kostnaden är således inte budgeterad och tiden för planering och genomförande är knapp, då beslutet skall träda i kraft i januari 2009.
Lena Celion visade sig vara en varm anhängare av vårdnadsbidraget. Ett par dagar senare kan man läsa att varsel skall ske inom skola och barnomsorg. Känner Lena Celion inte ansvar för den personal och den verksamhet hon är vald att ha ansvar för? Hur kan man med god moral tala för införande av nya kostnader i den egna verksamheten, utan att medel ställts till förfogande.
Är det så som Jennie Andersson (v) framförde, att kostnaderna över miljonen skall täckas av barnomsorgens budget? Behoven inom barnomsorgen är inte tillgodosedda idag. Jag har fått information om att personalen på ett dagis nekats ett skötbord för blöjbarnen, på grund av resursbrist! Likaså är det inom skolans värld där resurserna bland annat inte täcker behovet av läromedel!!
Jennie Andersson gav en del information och klarläggande av för- och nackdelar och inlägget innehöll substans knuten till verkligheten. Gustaf Hoffstedt (m), socialnämndens ordförande, ansåg det mindre lämpligt av Jennie Andersson att nämna produktionsbortfallet i detta sammanhang.
Mot arbetslinjen
Eftersom den borgerliga alliansen driver arbetslinjen med produktion och skatteintäkter in absurdum, så ses Gustaf Hoffstedts inlägg i debatten något anmärkningsvärt.Fakta och statistik bedöms tydligen inte som viktiga ingredienser i beslutsunderlaget.
Jennie Andersson talade för döva öron. Att införandet av en helt ny reform skall avgöras av ordförandens röst tyder på brister i den parlamentariska ordningen.
Är det kanske dags att fyraprocentsregeln omprövas?