Du väljer vilket Europa du vill leva i!

Höger eller vänster har stor betydelse för hur EU utvecklas. Margot Wallström kunde som miljökommissionär radikalt förbättra och säkra kemikalieanvändningen i alla varor. Miljön, säkerheten och kampen mot löne- och social dumpning avgörs av valet till EU-parlamentet.

Höger eller vänster har stor betydelse för hur EU utvecklas. Margot Wallström kunde som miljökommissionär radikalt förbättra och säkra kemikalieanvändningen i alla varor. Miljön, säkerheten och kampen mot löne- och social dumpning avgörs av valet till EU-parlamentet.

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Gotland2008-11-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Spelar det någon roll hur jag röstar i EU-valet? Jag har fått den frågan ett flertal gånger den senaste tiden. Mitt självklara svar är ja. I europapolitiken går det en tydlig skiljelinje mellan vänster och höger, rött och blått.
Den skiljelinjen blir tydlig inte minst ifråga om arbetsrätten. Borgerligheten är tydligt överrepresenterad i Bryssel, vilket också märks i hur arbetsrätten behandlas. Marknaden väger alltid tyngre än löntagarnas villkor. En röst på socialdemokraterna i EU-valet är en röst för förstärkt arbetsrätt.

Mycket mer än arbetsrätt
Utifrån den borgerliga regeringens agerande här hemma i Sverige, men också i och med avsaknaden av propagerande för arbetsrätten i Bryssel, har vi redan fått ett kvitto på att man från borgerligt håll inte kommer att lägga två strån i kors. Varken för den svenska modellen eller för löntagarnas villkor i stort.
Men EU handlar om långt mer än arbetsrätt. Det som bestäms på EU-nivå avgör hela vår vardag, så visst spelar det roll vilka politiker vi väljer till att representera Sverige. Lissabonfördraget, som vår riksdag röstade om i förra veckan, borgar för en bättre möjlighet för medlemsstaterna att granska, att besluten tas på rätt nivå. Det ser socialdemokraterna som väldigt positivt.
Ofta upplever medborgare att beslut som rör våra nationella angelägenheter tas allt för långt borta. I och med Lissabonfördraget kan Sverige, med kunniga ledamöter i parlamentet, få en större påverkan på att strategiska beslut som rör till exempel folkhälsa och alkoholpolitik kan fattas av nationella, eller i vissa fall lokala, politiker.

Säkerhet och miljön
Det skämtas ofta om att EU handlar mest om gurkor och jordgubbar och den mediala diskussionen förlöjligar ibland EU:s former. Men, det är minst sagt relevant för oss svenskar när det på EU-nivå fattas beslut om gränsövervakning och polisiära insatser.
När fildelningsfrågan, eller en gemensam produktmärkning, kommer upp på agendan skulle jag tro att många svenskar kommer att vakna upp och reagera. I många avseenden gäller dessutom EU:s regelverk framför svensk lagstiftning.
EU är ett utmärkt samarbetsforum för frågor som staterna inte kan hantera på egen hand. Ett konkret exempel är miljön, där det helt uppenbart behövs ett gemensamt krafttag. Också där har väljarna en viktig uppgift.
De hänsyn och åtgärder som föreslås från vänster respektive höger är olika. Det märks också på europeisk nivå, där de mest radikala miljösatsningarna föreslagits av vänstern.

Du väljer vilket Europa
Traditionellt sett är valdeltagande i EU-valet lågt. Det gör valet till ett gyllene tillfälle för missnöjespartier, som till exempel Sverigedemokraterna, att vinna ny mark.
Därför är det så viktigt att faktiskt använda sin medborgerliga rättighet och rösta i juni nästa år. Vill vi att EU ska styras av politiker med solidaritet som ledstjärna, eller av politiker med andra (ibland ytterst tveksamma) agendor?
Du väljer vilket Europa du vill leva i!
Läs mer om