Ekonomiskt ohållbart fiske öppnar ögon
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men det är inte bara så att den moderna fiskeindustrin har orsakat en utarmning av havslivet. Nu har Världsbanken och FN:s jordbruksorganisation (FAO) kommit fram till att det internationella havsfisket inte ens är lönsamt, utan leder till förluster på svindlande 50 miljarder amerikanska dollar - varje år.
Grundproblemet är förstås överfisket: enligt FAO är mer än 75 procent av världens fiskbestånd utfiskade till sin yttersta gräns eller överexploaterade.
Därför blir kostnaden för att hitta och fånga fisk betydligt större än vad den hade behövt vara. Dessutom har de stora teknologiska framstegen inom fisket lett till en överkapacitet hos flottorna, som i sin tur minskar vinsten. När fiskeindustrin går med vinst är det ofta tack vare subventioner.
Den goda nyheten är att det inte är omöjligt att vända förlusterna till hållbara ekonomiska vinster. Det finns redan politiska styrmedel, exempelvis system för fiskerätter, som har visat sig effektiva för att bygga upp fiskebeståndet.
Den dåliga nyheten är att det tycks vara oerhört svårt att få politiker att inse situationens allvar och agera efter experternas rekommendationer. I EU har politikerna för vana att betrakta vetenskapsmännens gränser för fisket som lösa rekommendationer.
Men kanske kan att FAO:s och Världsbankens rapport bli en ögonöppnare. Den här gången räknas ju inte förlusterna i döda bottnar och utrotningshotade arter - utan i reda pengar.