Elektronikens kreativitet borde finnas på motorsidan
I dag är du aldrig längre än ett musklick från världens avlägsna hörn. Arkivbild: Jonas ekströmer/Scanpix
Foto: JONAS EKSTR…MER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jämför med den kreativitet som finns på elektroniksidan. Hade vi på det området haft samma motkrafter som på motorsidan så skulle vi förmodligen ännu ha enbart vinylskivor för att lyssna på musik. Vi skulle troligen inte ha haft mobiltelefonen utan fortsatt vara knutna till trådbunden kommunikation. Och skrivmaskinen skulle ha stått kvar på varje redaktionsbord.
Elektroniken griper också in i data- och it-området. Det är alltså bara drygt tio år sedan som Ines Uusmann (s) i sin egenskap av dåvarande kommunikationsminister dömde ut it-tekniken som något övergående.
Snabbheten förbryllar
Nåja, missbedömningar gör vi alla, men dessbättre slipper de flesta av oss schavottera offentligt på samma sätt som Ines Uusmann fått göra. Jag kan ärligt tillstå att jag ser den här snabba utvecklingen som lika förbryllande. Förmodligen skulle jag kunna klara mig utan mobiltelefon och datatrafik i cyberrymden, men livet skulle onekligen bli mer komplicerat.
Exempelvis satt jag häromdagen och letade uppgifter om lokaltrafiken i Haag när kollega Håkan Ericsson tipsade mig om en webbsida där man snabbt kunde få fram sådana uppgifter. Så nu vet jag exakt var centralstationen i Haag ligger och vilken lokaltrafikslinje jag skall ta för att komma till hotellet.
(Jag berättar det här för att alltför många har nidbilden att Håkan Ericsson och jag är "svurna fiender". Det må vara riktigt när det gäller vårt politiska kommenterande, men inte i vardagslivet.)
Elektroniska nyhetsbrev
Jag har genom mitt jobb blivit mottagare av otaliga nyhetsbrev över internet. De flesta ögnar jag snabbt igenom på skärmen. Men ett och annat printar jag faktiskt ut på papper för att ha aktuellt längre fram. Väl lagda i papperskorgen glöms ju det elektroniska brevet lätt bort. Däremot påminns jag oftare om dess existens när det har en fysisk papperstillvaro.
Att skriva ut på papper innebär också att man vid omnämnande inte är lika benägen att kopiera och klistra in i den egna skrivningen. Man skriver saker och ting med sina egna ordvändningar. Men det är klart att om man vill göra ett ordagrant citat så är det en fördel att ha också den elektroniska texten sparad.
I veckan papperssparade jag ett av nyhetsbreven från det världsomspännande företag som står bakom hushållets privata hemdator. Där fanns nämligen en del intressanta statistikuppgifter.
Virtuella partyn
Just nu kretsar mycket kring Facebook här i Sverige. I Ryssland har man också utbredd användning av det världsomspännande nätet. Man använder det för virtuella partyn. Ordet virtuell har för övrigt blivit allmänt just genom datautvecklingen. Med virtuellt menar man en konstlad upplevelse och inte något fysiskt upplevt.
Ryssarna är för övrigt flitiga användare och var de som i en världsomspännande undersökning i somras sade sig ha roligast med sin dator och att de använder den mest för att träffa folk. Ja ja, virtuella träffar alltså...
I samma undersökning säger sig tyskarna ha minst glädje av datorn, men skillnaden i procentenheter mellan de glada ryssarna och de tråkade tyskarna är inte alltför stor, från 75 till 62.
Tyskarna är alltså minst entusiastiska till sina datorer.
Stor biltillverkare
Jag vågar inte gå i god för tillförlitligheten i den här undersökningen, men att den gjorts av Dialego Market Research låter i alla fall förtroendeingivande.
Eftersom undersökningen inskränker sig till Europa finns varken USA:s eller Asiens framträdande biltillverkande nationer med. Däremot slog det mig att Tyskland är ett av Europas främsta länder vad beträffar biltillverkningen. Kan deras förhållandevis ljumma inställning till dagens datavärld möjligen hänga samman med trögheten i motorernas utveckling?
Jag har inget svar på det, men väcker i alla fall tanken. För onekligen är det förbryllande att utvecklingen inom elektronik- och datavärlden går så oerhört snabbt medan utveckling av motorer i våra fordon står och stampar - i princip på samma grundnivå som när T-Forden erövrade världen.