En ärligare dialog EU - USA?

Demokraterna Hillary Clinton och Barack Obama behöver EU:s och omvärldens stöd för att lägga om de senaste årens arroganta amerikanska utrikespolitik i mer samarbetsvänlig riktning.

Demokraterna Hillary Clinton och Barack Obama behöver EU:s och omvärldens stöd för att lägga om de senaste årens arroganta amerikanska utrikespolitik i mer samarbetsvänlig riktning.

Foto: Chris Carlson

Gotland2008-02-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vare sig det blir republikanen John McCain eller någon av demokraterna Hillary Clinton och Barack Obama som flyttar in i Vita huset den 20 januari nästa år, lär han eller hon behöva omvärldens stöd för att lägga om de senaste årens arroganta amerikanska utrikespolitik i mer samarbetsvänlig riktning. Alla amerikaner inser inte, att USA inte kan fortsätta klampa omkring i världen som en elefant i en porslinsbutik.
McCain må vara en politiker med integritet, men han får svårt att frigöra sig från det säkerhetspolitiska etablissemang och militärindustriella komplex, som haft ett avgörande inflytande på Bushs politik.

USA mindre dominant
Det blir något lättare för Clinton och i synnerhet Obama, som står friare i förhållande till den förda politiken och som omger sig med rådgivare, som ser internationellt samarbete som en nödvändighet i en alltmer globaliserad värld, som inte alltid kommer att domineras av USA.
Men allt som gått snett i USA:s relationer med omvärlden kan inte skyllas på amerikaner. Europa gav Bush fria händer i Afghanistan och i "kriget mot terrorismen" (och sanktionerade därmed också de smutsiga sidorna av detta) och en rad europeiska länder deltog i invasionen av Irak. Mest pådrivande och manipulerande var Tony Blair i Storbritannien, som också sände flest soldater till Irak.
Samme Blair far nu runt i Europa för att försöka bli EU:s förste "president"! Det är inte sådana vänner en nyvald amerikansk president behöver. Han eller hon är mer betjänt av ett Europa som är öppet för samarbete, men som också säger ifrån när det behövs. Högt och tydligt, så att även konservativa amerikaner uppfattar signalerna.
Europa står inför en rad utmaningar: Kosovo, Tchad, Darfur, Ryssland, Turkiet. Samtidigt binder Afghanistan, ett krig som inte kan vinnas militärt, allt större resurser. Det här är frågor Europa måste diskutera förutsättningslöst med en ny amerikansk president.

Stoppa kriget i Afghanistan
Under tiden måste vi motsätta oss en militär upptrappning i Afghanistan som bara gynnar talibanerna. Det gäller också Sverige,som utan närmare analys skickat trupp för att under Natobefäl stödja de amerikanska krigsansträngningarna i regionen. Hur förklara för afghanerna att vi egentligen är alliansfria och inte får skjutas på?
Det är inte säkert att ett fastare europeiskt motstånd hade stoppat kriget i Irak. Men det hade stärkt de krafter i USA som motsatte sig invasionen. En ny president i USA kan öppna för en ny och mer jämställd dialog mellan USA och Europa, som också måste omfatta kärnvapen- och nedrustningsfrågor, Israel-Palestina och andra konflikter som förvärrats under Bushs tid vid makten.
Men då måste Europa vässa sin egen utrikespolitik, skaffa sig egna resurser för konflikthantering som inte vilar på Nato, bli tydligare och sluta med svansviftandet för USA. Det gäller för övrigt också i riktning österut. EU måste tala klarspråk om bristen på demokrati i Ryssland och Kinas behandling av oliktänkande.

Lägga av supermaktsfasonerna
Den pågående primärvalskampanjen visar att USA är en vital demokrati där människor på gräsrotsnivå kan påverka utvecklingen.
En jämförelse med det stundande presidentvalet i Ryssland är slående. Där pekar presidenten ut vice premiärministern som sin efterträdare. Denne pekar i sin tur ut presidenten som ny premiärminister. Allt detta innan några val ens hållits!
Lägger USA under en ny president av supermaktsfasonerna och kan Europa samordna sitt agerande, finns förutsättningar för ett nytt förtroendefullt samarbete över Atlanten - till fromma för freden och framåtskridandet i hela världen.
Läs mer om