En friskola på landet - bra för alla

I När kämpar man fortfarande för att få behålla en skola i socknen.                                Foto: Bengan Zettergren/arkiv

I När kämpar man fortfarande för att få behålla en skola i socknen. Foto: Bengan Zettergren/arkiv

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-05-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Utbildningsfrågorna tillhör ju inte de frågor jag jobbar aktivt med i kommunen. Men det hindrar inte att man kan ha åsikter i frågorna ändå. Jag har länge hoppats på att det skall komma tillstånd någon friskola på grundskolenivå på landsbygden. Jag tror att det kan vara bra för att skapa en stimulerande konkurrenssituation som gynnar alla parter. De stora vinnarna av att friskolor etablerar sig är eleverna. Det visar inte minst Donnergymnasiets etablering, som märkbart skärpte utbildningskvalitén hos alla aktörer.
Därför är jag lite orolig att samtliga tre friskoleförsök på Sudret idag verkar ha svårt att hitta ett upplägg som fungerar. Fardhem och Eksta verkar ha satsat på fel samarbetspartner, där ägarna inte var sampratade om tagen. Angelica Dunstrand har skrivit ett par träffande insändare i ämnet. Och i När har man än så länge inte hittat ett bärande koncept.

Bra för alla
Jag inser att det är svårt att lyckas att starta en friskola, ingen äger liksom processen. Den kan inte styras av politiker. De människor som tar tag i frågan måste ha mycket kraft, energi och lite tur för att lyckas. Och i slutändan är det alltid föräldrarna som avgör valet av skola efter vad de tror är bäst för sina egna barn. Trots alla svårigheter så hoppas jag att någon av de tre friskolorna lyckas att förverkliga sina planer. Det tror jag skulle vara bra för alla, inte minst då eleverna!
Har just varit på en rundvisning av Tott hotell på Norderstrand. Det är en mäktig anläggning som är på väg att färdigställas. Ägarna bedömer att den blir den mest högklassiga hotellanläggningen i Sverige! Den är helt inriktad mot en extremt köpstark målgrupp, så kallade premiumgäster. Jag är övertygad om att anläggningen kommer att tillföra Gotland en helt ny grupp besökare och bli ett viktigt komplement till den befintliga besöksnäringens utbud. Tricket för ägarna, när anläggningen väl står färdig om några månader, är att hitta ett lönsamt driftsupplägg. Det kommer att kräva en skicklig operatör som kan tänka i nya banor!
Det är inte utan att jag är mäkta stolt över att Vänge IK i år har ett seniorlag i herrfotbollens division femserie. Det var drygt 20 år sedan sist! Den en gång så starka Vänge-traditionen med framgångsrika brödraskaror som Jansson, Jakobsson och Olsson har därmed fått en fortsättning. Initiativtagaren Erik är nämligen son till en av bröderna Olsson. Grunden till laget är ett hopplock från klubbens nio (!) pärklag. Alla intresserade mellan 16 till 36 år är tillfrågade. För egen del kan jag glatt konstatera att ibland är det en fördel att passerat 40 - då slapp man i alla fall den utmaningen!
Läs mer om