En given plats för Gotland
Gotland har alltid varit en föreghångare i vindkraftsutvecklingen och därför är det naturligt att en del av ansvaret för utvecklingen läggs till Högskolan på Gotland. Foto: Tommy Söderlund/Arkiv
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Givetvis ser man från oppositionshåll detta som att Gotland får mindre än vad Göran Persson lovade. Jo, så är det också. Men vi skall då ha i minnet att Göran Perssons löfte inte var förankrat, det skulle ha genomgått en prövning i samma Energimyndighet som först ville ha allt knutet till den egna myndigheten i Eskilstuna. Nu har man alltså hamnat i ett nätverk med fyra olika baspunkter.
Det är möjligt att Göran Persson med sitt sätt att leda Sverige hade lyckats få det hela till Gotland. Men det är inget vi med säkerhet kan säga. Resultatet hade kanske blivit det som vi nu fick. Det kan också ha blivit att allt förlagts till Eskilstuna. Sånt kan bara bli spekulationer idag.
Vad vi nu vet är alltså att Gotland får ansvaret för kompetensförsörjningen, och detta ord tolkar jag som den tekniska och möjliga utvecklingen av vindkraft. Det är naturligt att Gotland får denna del, eftersom Gotland måste anses som en föregångare i vindkraftsfrågorna, där starten skedde i Näs.
Nu må det finnas kritiker till vindkraften, men med en rejäl forskning i botten kan den utvecklas och bli en del av den framtida energiförsörjningen. Nätverket blir en del i detta och Gotland finns fortfarande med i centrum på den svenska vindkraftskartan.
Att det sedan sannolikt medför en del nya arbetstillfällen till Gotland skall vi se enbart som bonus.