En kompott av sällan skådat slag

Gotland2007-12-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I tisdags konfirmerade kommunstyrelsen beslutet om att sälja kongresshallen. Och det skall ske till ett nybildat dotterbolag under egna bolaget Gotlands Industrihus AB (GIHAB) för bokfört värde. Egentligen finns inget i det här beslutet som överraskar, särskilt inte som det egentliga beslutet togs av kommunfullmäktige vid sammanträdet den 18 juni.
Ändå har kommunstyrelsebeslutet i tisdags fått en del tyckare att gå ut i den offentliga debatten. Det är alltid bra att höra skilda åsikter, men här är det en kompott med sammanblandningar av sällan skådat slag.
Jag brukar väldigt sällan gå in i debatten för att försöka få enskilda personer att ändra uppfattning i de diskussioner som förs runt kaffeborden. Var och en måste få ha sin tro. Däremot debatterar jag gärna och ofta för att bryta "värderingsskiljande åsikter" mot någon. I debatten som nu uppstått om kongresshallen är dock missuppfattningar så många att det krävs förtydliganden. Debatten hamnar annars helt snett och det gagnar inte någon sida.
Att jämföra med Snäck och påstå att det slutar i att kongresshallen säljs för två kronor (det dubbla mot kommunens andel i Snäck som såldes för en krona) är inte seriöst. Här har försäljningen skett till bokfört värde och efter de normer som tillämpas, nämligen att "kommunala affärsfastigheter" ägs av GIHAB.
Visst kan man ha åsikter om att insynen för allmänheten begränsas genom att detta bolag inte har samma öppna tillgänglighet som om det skulle ligga direkt i kommunen. Men kommunala bolag granskas av auktoriserade revisorer så risken för oegentligheter bör vara mycket små.
Debattera gärna Wisby Strands berättigande eller inte, men låt även rallarsvingar hålla sig inom anständiga ramar.
För att nu själv blanda till en kompott, kan jag i det här sammanhanget inte avstå från att nämna den nya konstellationen av självpåtaget ansvarsutkrävande som presenterades i går, Svensk bolagsbevakning med sitt säte i Visby. Första ifrågasättandet sker mot Svenska Spel, där det talas om att pröva styrelseledamöterna i frågor avseende "trolöshet mot huvudman". Skulle en sådan prövning i fallet Svenska Spel leda till ens en ringa form av sanktion blir jag - och många andra - ytterst överraskade. I alla fall när det gäller anklagelserna om att styrelsen tillåtit överdriven produktutveckling.
Läs mer om