KRÖNIKA
Ska inte påstå att den är Sveriges mest långlivade serie i en dagstidning, men den är säkert den mest långlivade på Gotland i varje fall. Och det räcker långt.
Jag tänker på ”Vi i Ettan”, som denna tidning nu har kört oavbrutet i 50 år. Första gången klassikern publicerades var 17 januari 1973. Premiärdagen presenterades tre klasser.
På första sidan i GT den dagen fanns en bild på en elev och en lärare. Göte Norrby var den ende eleven i ettan i Näs skola. Lärare var Karin Olsson. I Eksta gick fem elever: Peter Urelind, Vivianne Cedergren, Annebell Melin, Johan Edberg och Maria Norrby. Lärare var Ingrid Mührer.
Och den tredje klassen som presenterades premiärdagen var Hablingbo med åtta elever: Irene Wernström, Maria Mattsson, Göte Ahlin, Susanne Jacobsson, Per Inge Claesson, Sören Hejdström och Magnus Hafdell och med Rigmor Nilsson som lärare.
Samtliga dessa skolor är nedlagda i dag.
Alla som börjat ettan på Gotland och är födda 1965 eller senare har varit med på bild i GT (utom de som var sjuka eller bortresta när bilden togs). De är alltså inne på sitt 58:e år nu, och börjar närma sig pension.
För en lokaltidningsredaktör är serien rena drömmen. Önsketanken är att alla som bor i tidningens spridningsområde ska se sitt namn i tidningen minst en gång innan livet är slut.
Räknar vi med att 500, som kanske är något lågt räknat, börjar årskurs ett varje år betyder det att 25 000 har hamnat i GT den dagen de började första klass.
Mannen bakom den briljanta idéen var GT-fotografen Jörgen Fagerström. Han hade då knappast en aning om att den skulle bli en sådan fantastisk läsarsuccé. Till en början var det hans verk från början till slut. Sedan tog andra över.
”Vi i ettan” har utvecklats genom åren. Svartvita bilder blev till färg. Och framför allt, barnen stod inte bara med sitt namn, de fick också berätta vad deras drömyrke var. Det lyfte serien en nivå till.
I onsdags tog det extra lång tid att läsa tidningen. Det var fyra sidor med åtta klasser och bilder på 99 barn från Roma, Vänge, Dalhem, Kräklingbo, Västerhejde, Stenkyrka, Fole och Terra Nova.
Som vanligt kollade jag deras framtida drömyrke. De flesta ville bli youtuber (en person som publicerar videomaterial på webbplatsen Youtube). Så här har det sett ut i många år. Men många vill bli frisör eller polis också. Och det är ju bra, eftersom det är bristyrken.
Sedan finns det alltid yrkesval som gör att vi gärna drar lite extra på smilgroparna. En vill bli statsminister. Det gäller att sikta mot toppen. Det är bra. Alla måste vi ha våra drömmar.
Så grattis till 50 år ”Vi i ettan” och GT som inte släppt taget om denna klassiker.
Själv har jag haft tre av mina fyra barnbarn med i serien. Bilderna är sparade. Och jag är säker på att jag inte är ensam att behålla dem som ett kärt minne.