En olaglig och miljöfarlig bilism

Miljön skulle bli så mycket bättre och vi skulle själva må mycket bättre med färre bilar på våra vägar, skriver Wera Svensson.

Miljön skulle bli så mycket bättre och vi skulle själva må mycket bättre med färre bilar på våra vägar, skriver Wera Svensson.

Foto:

Gotland2008-12-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bilsamhället håller på att slå knut på sig självt. Varenda människa älskar sin egen bil och vill ha fri framkomlighet överallt. Samma människa avskyr alla de andras bilar, som skapar bilköer, spyr ut avgaser och utgör en livsfara på vägarna.
Nyligen var jag på en sittning med Vägverket. De bemödar sig verkligen om att försöka få ihop dessa oförenliga ändar. De vill att bilisterna skall komma fram lätt och snabbt. Och de vill att vägarna skall vara säkra. De vill nog också minska bilkörandets miljöpåverkan, fast det är inte deras bord.

Lägre fart räddar liv
Statistiken säger, att med lägre fart på bilarna blir det färre trafikolyckor. Det har aldrig under bilismens historia varit så få olyckor (i förhållande till trafikens omfattning) som hösten 1967, när alla tvingades köra högst 60 kilometer i timmen, eftersom vi gick över till högertrafik i september. Numera är det en önskedröm, 0-visionen, inga döda i trafiken.
Vi gjorde ett val på 1950-talet, fast det var vi inte medvetna om. Då var det så självklart att järnvägen skulle läggas ner och landsvägsbussarna skulle bort. Var och en skulle ha sin egen bil och själv fritt och lätt ta sig vart han ville. Så blev det. Det tog något årtionde innan verkligheten hann ifatt drömmen. Så småningom var Sverige uppe i över 1 000 människor dödade på vägarna varje år. Bilismens avigsidor blev synliga för alla. Men det skulle avhjälpas med säkrare bilar, krockkuddar och bilbälten. Stora vägbyggen och beläggning av alla vägar, vägrenar där man kan köra av.
Med skilda körbanor och mitträcken förhindras krockar med mötande trafik. Många miljarder har lagts på att göra trafiken säkrare. Följden har blivit att det med moderna bilar och vägar går att köra mycket fortare än förr. Och 0-visionen är lika avlägsen.
Så har klimatproblemen tillkommit. Men dem skall vi lösa med miljövänliga bränslen. Så Vägverket strävar vidare. Om man bara kunde få folk att sänka farten!

Från 90 till 80
Nu kommer nya förslag om sänkta hastighetsgränser. Våra stora vägar på Gotland anses bara ha standard för att köra 80 kilometer i timmen, där vi nu har 90. Och så vill man ha bort alla småsträckor där det står 70 på skylten, för att få en jämn körning.
Det här tillfredsställer väl inte någon. Bilisterna blir upprörda över att behöva köra "så sakta". Folk som bor längs vägen lika upprörda över att den hastighetsminskning som de lyckats tjata sig till skulle tas bort. Här bor en dagmamma, här går barn till skolan, här måste man köra sakta!
Alla vet att problemet inte ligger där. Minns ni insändaren i GT som skrev: "Jag bestämmer själv om jag vill köra för fort". Så är det ju. Den som kör 90 kilometer i timmen, blir ständigt omkörd. En miljöpartist på seminariet uttryckte det så här: "Det finns inget lagbrott som är så accepterat som att köra för fort". Ingen skäms över att få böta för fortkörning. Lite försmädligt om man skulle förlora körkortet, men polisen är ju inte ute så ofta.

En bra kollektivtrafik
Skulle det vara möjligt att växla tillbaka? Om varje bilägare tänkte sig för om han verkligen behöver ta bilen varje gång han skall förflytta sig en bit. I en liten stad som Visby med fina cykelvägar går det bra att cykla. Från de större orterna på ön finns bra kollektivtrafik. Den skulle kunna bli ännu bättre, om folk verkligen använde den.
Miljön skulle bli så mycket bättre och vi skulle själva må mycket bättre med färre bilar på våra vägar. Är inte folk så kloka att de skulle kunna bestämma sig för detta själva, utan att behöva tvingas med mycket högre bensinpriser?
Läs mer om