En skola för framtiden
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sådana signaler från väljarna kräver lyhördhet av de politiker som framöver kommer att syssla med skolpolitik såväl på lokal som på nationell nivå.
Därför har socialdemokraterna nu initierat ett nationellt skolrådslag där man söker svar på ett flertal ödesfrågor. Det är ett digert arbete som kräver mycken tankekraft. Nu är tiden inne att bestämma vilken skola som skall formas den dag socialdemokraterna åter får väljarnas förtroende.
Hur skall den skola se ut som är kapabel att hantera befintliga såväl som kommande utmaningar? Inga svar är givna och alla är välkomna i diskussionen. Både aktiva och mindre aktiva partivänner och tyckare. Förhoppningen är att många åsikter skall vädras, så att underlaget som sedan presenteras är väl förankrat i alla led. Ut till minsta förening.
Tiden är knapp och frågorna många och stora. En av de frågor som aktualiserats rör ordningen och studieron i skolan. Socialdemokraterna har orättvist beskyllts för att inte bry sig om ordning och reda. Ingenting kunde vara mer felaktigt.
Däremot är den socialdemokratiska metoden för att uppnå ordning och reda inte likadan som den som förespråkas av den borgerliga majoriteten. Receptet för en trygg studiemiljö kan omöjligt vara en skola som påminner om en kaserngård. Där elever inte vågar ta för sig.
En trygg skola kan byggas genom delaktighet. Där föräldrar och elever tillsammans med skolans personal utarbetar gemensamma regler. Delaktighet föder ökat ansvarstagande. Nu är alltså utmaningen att finna en balans där ordning och reda uppnås. Men där man samtidigt uppmuntrar kreativitet och energi.
En annan stor fråga rör förskolan och dess framtida utformning. Vilka satsningar är viktigast? Strävan inom socialdemokratin har länge varit en förskola som är tillgänglig för alla barn, oavsett bakgrund.
Samtidigt är en kvalitetsökning nödvändig. Vad bör prioriteras i sådana fall? Fortsatt sänkta avgifter eller utökade personalstyrkor? Inga svar är givna i det avseendet heller.
Ta diskussionen nu. I föreningen eller styrelsen. Men också med din bekantskapskrets.Våga kritisera eller berömma. Nu måste både för- och nackdelar lyftas fram i ljuset. Endast så kan en framgångsrik och framåtsyftande socialdemokratisk skolpolitik utformas.
I socialdemokratins grundvärderingar vilar redan många av de faktorer som bör inkluderas i arbetet. Dock krävs förstärkning och konkretisering för att skapa förnyat förtroende för socialdemokratins utbildningsidé.
Utbildning berör. Det skall den göra. Använd både förnuft och känsla i det arbete som socialdemokratin nu befinner sig i. Alla goda tankar behövs i formandet av en framtidens skola värd namnet!