En stig för ett smalare Sverige
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När det gäller andra hälsoskadliga produkter finns det väl beprövade och effektiva metoder att minska konsumtionen - skatter och förbud. Tobakskonsumtionen har till exempel framgångsrikt bekämpats med högre priser och inte minst med allt fler förbud mot rökning.
När det gäller kampen mot fetma och övervikt är det dock betydligt mer komplicerat. Visst skulle det vara möjligt att införa särskilda skatter på till exempel godis, läsk och andra onyttigheter. Det blir dock svårt att avgöra exakt vilka varor som ska belastas med den extra skatten.
Det finns inga enkla lösningar på överviktskrisen. Självklart bör information och insatser för att minska intaget av kalorier fortsätta, men frågan är om inte den stora samhällsinsatsen bör inriktas på att få svenskarna att röra mer på sig. Här har kommunerna en roll och det bör göras klart att det är helt legitimt för kommunerna att använda skattepengar för att stärka folkhälsan, till exempel genom att underlätta för invånarna att röra på sig.
Det kan handla om att stödja också vuxnas vardagsmotion, hålla i ordning el-ljusspåren och att underlätta för människor som vill cykla till jobbet eller järnvägsstationen.
Svenskarna behöver också inspireras till motion genom satsningar och jippon. En sådan konkret satsning, "Hälsans stig", genomförs av Hjärt- och lungsjukas förening tillsammans med berörda kommuner. "Hälsan stig" är ett skyltat promenadstråk på några kilometer och finns idag i ett antal svenska kommuner, på Gotland finns det faktiskt tre olika sträckor. Kartor och skyltar löser inte överviktproblemet, men att göra det lätt att röra på sig är en viktig del i lösningen.