Energi för klimat och framtid
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiledaren Jan Björklund såg nöjd ut vid pressträffen i Rosenbad. Det har han all anledning att göra - folkpartiet har under lång tid drivit en, fram till i torsdags, tröstlös kamp för att tillåta mer kärnkraft. Och även om Jan Björklund med partivänner gärna skulle vilja se fler reaktorer än i dag så är det en stor seger att de tio som finns får ersättas när de är uttjänta.
Centerns Maud Olofsson var glad, men förmodligen också nervös. I helgen träffas partiet i Visby för kommundagar. Kritiken kommer lika säkert som elräkningen på posten. Centerpartister är i grunden skeptiska till kärnkraft - och även om riksdagsgruppen är helt överens känner centerlandet förmodligen sig rätt överkört.
Inför valet 2006 sa allianspartierna att de inte skulle diskutera kärnkraften under denna mandatperiod. Men så begrep de fyra allvaret i klimathotet och därefter kom den ekonomiska krisen. Kombinationen att dra ner energianvändningen genom högre skatter samtidigt som man vill värna den svenska industrin är svårgörlig utan någon uppgörelse.
Energi- och klimatsatsningen som presenterades innehåller dock mycket mer än bara kärnkraften. Bland annat säger sig regeringspartierna ha som mål att helt avskaffa bensindrivna bilar till år 2030. Och att andelen förnybar energi är minst femtio procent till 2020, dit räknas förstås inte kärnkraften.
Regeringsbeskedet på torsdagen möttes av kraftiga motreaktioner från de rödgröna, samtidigt som fackförbundet Metall välkomnade förslaget med öppna armar.
Naturskyddsföreningen kallar förslaget för ett "monumentalt miljösvek" och att satsning på kärnkraft hindrar satsning på förnyelsebar energi. Både oppositionen och miljörörelsen glömmer att man talat om och försökt få fram en tillräckligt effektiv alternativ energikälla under flera decennier. Om tio-femton år kommer några av dagens reaktorer vara uttjänta; vad händer då om man inte har alternativ? Kolkraft händer. Rysk naturgas händer. Då har landet på riktigt misslyckats med både klimatmål och självständighet.
Torsdagens klimat- och energiuppgörelse var efterlängtad och har i bästa fall bäring på många decennier framöver. Målet att minst hälften av all energianvändning ska komma från förnyelsebara källor är förstås lika viktigt som att kärnkraften kan förnyas. Och dessa står inte mot varandra, för det måste även i energipolitiken gå att tänka - eller investera i - två saker samtidigt.