Etisk kommitté för dokusåpor
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det som är oroande är att den metod som används i programmet riskerar att öka risken för fortsatt brottslighet. Det är i varje fall de forskningsresultat som Socialstyrelsen experter redovisar på Dagens Nyheters debattsida. Även Kriminalvården tar tydligt avstånd från programmet och hänvisar också till att "avskräckningsförsök av den här typen kan ha negativa effekter på unga kriminella."
De som har ansvaret är TV4 och produktionsbolaget som spelat in programmet. De har ett ansvar för att pojkarna och deras familjer inte får lida ytterligare på grund av de experiment som de utsätts för. Det verkar som TV4 och Meter film tagit väldigt lätt på det ansvaret. Visst finns det skillnader i det upplägg som programmet har jämfört med när ungdomar får besöka riktiga fängelser, men vet TV4 att deras program inte ökar risken för fortsatt kriminalitet?
TV4 gömmer sig bakom att deltagandet är frivilligt, men man undrar naturligtvis om ungdomarna och deras föräldrar verkligen blivit informerade om den forskning som visar att risken är stor att den metod som används i programmet leder till ytterligare brottslighet.
Det är lätt att i sådan här lägen ropa på lagstiftning. Att det borde vara olagligt att utsätta barn under 18 år för denna typ av experiment. Men vi bör vara mycket försiktiga med att inskränka mediernas frihet ytterligare lagstiftningsvägen.
Inom forskningen finns det etiska kommittéer som bedömer om de förslag till forskning som läggs fram är förenliga med god forskningsetik. Om tv-bolagen ska fortsätta att utsätta människor för olika former av experiment, borde de nog också skaffa sig någon form av strukturerat sätt att bedöma om programidéerna är förenliga inte bara med maximal vinst, utan också uppfyller grundläggande etiska krav.