Ett demokratikontor vore bra
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tycker att det hela är sorgligt. Inte minst för att man från borgerlighetens sida mer eller mindre medvetet missuppfattat motionens syfte.
Det blev tydligt inte minst under själva fullmäktigedebatten, men också i svaret från ledningskontoret. I svaret låter det som att det skulle vara fråga om någon sorts valstugor för de respektive partierna. Den här frågan är större än så!
Bygger på delaktighet
Den går utanför och över själva partipolitiken och handlar om det som förhoppningsvis är kärnan i de flesta politikers gärning - själva demokratin. Demokratin som i sin tur bygger på delaktighet, att allmänheten lätt kan komma i kontakt med beslutsfattare och tjänstemän.
Som någon sorts substitut till demokratikontor lyfte bland annat Lena Celion (m) fram de "turnéer" som gjorts under åren, till exempel Skola Gotland 2008. Det är i mitt tycke fråga om en punktinsats, där medborgarna får tycka till om en fråga som vi politiker valt. Men, som Lilian Virgin (s) sa i fullmäktigedebatten, hur får vi politiker input från allmänheten, i frågor som intresserar kommunmedborgarna?
Ömsesidig kommunikation
Det bör ju vara fråga om en ömsesidig kommunikation. Ett demokratikontor vore ett fantastiskt forum för det, dit medborgare kan komma och väcka frågor, ställa frågor, som inte tvunget är bundet till ett visst partis politik, men som avgörs av politiska beslut. Ska det vara så svårt att förstå?
Ett flertal skäl anfördes för att väja undan från inrättandet av ett demokratikontor, men högst sannolikt ligger problemet där det legat så ofta förr - i penningpungen.
Borgerligheten skulle säkerligen gladeligen säga att det är oansvarigt att yrka på inrättande av ett demokratikontor i dessa ekonomiskt ansträngda tider och visst, det kan tyckas.
Dock är det också så att demokrati och delaktighet inte är gratis. Det är som någon vis individ sagt något som måste erövras varje dag.
Det ligger mycket i det, och det bör vara bekant för de flesta som verkar politiskt inom Gotlands kommun, att det inte ligger alldeles väl till med kommunmedborgarnas känsla av delaktighet.
Viktig politisk signal
Inrättande av ett demokratikontor vore en viktig politisk signal och också en inbjudan till våra kommunmedborgare att fördjupa samtalet med beslutsfattare och tjänstemän. Det är ytterst beklagligt att borgerligheten inte tar till sig denna relativt smidiga väg till det öppna samtalet mellan medborgare och beslutsfattare.