Ett långt farväl från Fidel Castro
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Läget påminner om Sovjet efter Bresjnevs död 1982. Några års övergångsperiod - Andropov och Tjernenko; ni minns väl dem ..? - innan Gorbatjov tog över och inledde perestrojkan på allvar.
Att den äldre brodern Castro lämnar ett stort tomrum efter sig är för en gång skull mer än en klyscha.
Överlevt mordkomplotter
Fidel har ju, som det heter, alltid funnits där. Nästan ofattbart länge, särskilt i beaktan av de många mordkomplotter han varit föremål för. En ännu större bedrift var att hans regim också överlevde Sovjets fall.
Få av oss kan räkna upp någon av förra århundradets ledare i Brasilien, Peru eller Colombia, ännu mindre i mer jämförbara länder som Haiti eller Dominikanska republiken.
Det visar i vilken särklass Castro, på gott och ont, måste ställas. Inte ens Juan Peron, den argentinska arbetarklassens hjälte, gör honom rangen stridig bland latinamerikanska politiker. Nå, frågan är förstås hur mycket han, Castro alltså, verkligen försvinner?
Det kan bli ett långt farväl. Fidel ska ju förbli en "idéernas soldat", bland annat som krönikör i partiorganet "Granma".
Kommunistiska partiorgan har ju normalt brukat heta "Röda Fanan " eller något annat lika ståtligt. Men kubanerna valde alltså att döpa sitt till "Farmor" istället, efter den skraltiga farkost som hösten 1956 tog Castro, Che Guevara och de andra över till ön. Det är en påminnelse om att deras revolution i början inte var tidigare socialistiska revolutioner riktigt lik.
Utmärkt hälsovård och skola
Att den stelnat med åren är dock ett sorgligt faktum. Nu växer på nytt hoppet om frihet för kubanerna, men vilken frihet?
Fattigdom och brist på grundläggande rättigheter är ju tyvärr - vilket många Kubakritiker gärna glömmer - inte direkt unikt i detta hörn av världen. Det som gör Kuba till ett undantag är i stället att man faktiskt lyckats bryta underutvecklingen på åtminstone några väsentliga områden: hälsovård och skola.
Kubanerna har därmed inte bara mycket att frigöra sig från, utan också en del sociala landvinningar som förhoppningsvis överlever Castroregimen..
På Palmes tid hade Sverige goda förbindelser med Kuba. Det är en politik som en del socialdemokrater numera skäms och ber om ursäkt för. Men varför det? Att med kontakter och bistånd försöka balansera och motverka Kubas ensidiga beroende av Sovjetunionen var rätt tänkt, om än kanske inte så framgångsrikt.
Då är det nog snarare mer genant om det nu - enligt förre biståndsministern Pierre Schori i Godmorgon världen nyligen - inte längre går att se skillnaden på vad som är socialdemokratisk Kubapolitik och vad som är ungmoderaternas.