Ett litet land kan spela stor roll

Jan Eliasson (s) talade pÄ FÄrö.

Jan Eliasson (s) talade pÄ FÄrö.

Foto: Krister Nordin

Gotland2009-07-15 04:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
TÄlamodet Àr det största modet, brukade Olof Palme framhÄlla. Det modet kom till stor anvÀndning i medlingsuppdraget Irak/Iran pÄ 1980-talet. LikasÄ att visa respekt för ett lands kulturhistoria. Och att hÄlla god min. Tre egenskaper som Jan Eliasson lyfte fram nÀr han pÄ FÄrö gav en rasande snabb och intressant insyn i det medlingsuppdrag han den 11 november 1980 drogs in i efter ett telefonsamtal frÄn Palme klockan sju pÄ morgonen. Ingen betÀnketid gavs. Klockan nio var det presskonferens och snart dÀrefter lyfte planet till New York för instruktioner hos FN:s generalsekreterare Perez de Cuellar.
Snabbt var de 200 Ähörarna pÄ Olof Palmes Minnesplats med pÄ den spÀnnande medlarresan. En kylig vind drog frÄn öster denna soliga sommarsöndag, dÄ FÄrö socialdemokratiska förening med Lisa Kalström i spetsen arrangerade sin Ärliga sommarfest med trevlig inramning.

28 timmar med Saddam
Sammanlagt 28 timmars sittning med Saddam Hussein blev det under skytteldiplomatin mellan Bagdad och Teheran, berÀttade Eliasson, och minst lika mÄnga timmar spenderades med mullorna pÄ den andra sidan. Anekdotiskt fick vi veta hur Saddam stÀndigt puffade pÄ sin cigarr dÀr en officer vid hans sida hade till uppgift att hÄlla cigarren glödande.
TÄlamodet prövades stÀndigt, men Palme var ett under av tÄlamod Àven i de mest prövande lÀgen. NÀr ett avtal om Iraks tillbakadragande av trupper frÄn ockuperat land skulle godkÀnnas av de iranska mullorna rÀddades avtalet genom Palmes insyn i Koranen. Eliasson sa sig fortfarande kÀnna sticken av skÀggstubb pÄ kinden nÀr han omfamnades av en mulla som uppskattning för denna respekt för kultur och religion.
Samtidigt intygade han hur pÄfrestande den tredje egenskapen kunde vara, den att hÄlla god min. KÀnnedomen om regimernas vÄld pÄ de mÀnskliga rÀttigheterna fanns dÀr stÀndigt. Man sÄg i ögon och kroppssprÄk mÀnniskors rÀdsla.

Meningslöst krig
Det slutliga förslaget till lösning lades fram av medlarna 1982, men accepterades inte dÄ. Kriget fortsatte ytterligare sex Är med sex miljoner dödade, Àn fler skadade och mÄnga flyktingar. 1988 kom sÄ fredsuppgörelsen, dÀr Eliasson var med, tvÄ Är efter Palmes död.
Ironiskt nog var det just deras medlingsförslag frÄn 1982 som var grunden. AlltsÄ var de sex Ärens fortsatta krig helt meningslöst. SÄ som alla krig alltid Àr.
Freden var vÀlkommen, men lÀmnade tvÄ skadskjutna lÀnder efter sig, som Eliasson uttryckte det. Effekter vi ser Àn idag.
Irak som efter den misslyckade invasionen av Kuwait drabbades av sanktioner och dÀrpÄ USA-invasion. Resten kÀnner vi till. Iran som var pÄ gÄng i en demokratisering men avfÀrdades av USA, fick ayatollah-regimer och sÄ den nuvarande regimen, med förintelseförnekaren Mahmoud Ahmadinejad i spetsen.
Dock kÀnns de aktuella protesterna mot valresultatet i Iran hoppfulla. En demokratirörelse, som nu behöver omvÀrldens starka stöd.

Saknaden efter Palme
Denna sommarsöndag gav inblick i och förstÄelse för fredsbyggandet. Liksom den roll ett litet land kan spela om man inser att det finns en vÀrld dÀr utanför som vi ocksÄ har ansvar för.
Det insÄg Olof Palme tidigt och placerade Sverige pÄ den internationella kartan pÄ ett sÀtt som vi kan sakna idag. Dessutom med ett glödande engagemang för alla mÀnniskors lika vÀrde. Saknaden Àr stor efter Palmes lustfyllda engagemang, det blev Jan Eliassons slutpunkt.
Sommarfesten visade ocksÄ den roll en liten s-förening kan spela nÀr politiken skall grundlÀggas och föras ut. Detta insÄg Palme med sina stÀndiga resor i landet, möten med mÀnniskor och de idébÀrande lokala föreningarna. SÄ underhÄlls demokratin och det solidariska samhÀllet.
LĂ€s mer om