Ett lysande kommunalt bokslut

Gotlands kommuns bokslut för 2007 visar ett plus på 62 miljoner kronor.
foto: fredrik sandberg/scanpix

Gotlands kommuns bokslut för 2007 visar ett plus på 62 miljoner kronor. foto: fredrik sandberg/scanpix

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Gotland2008-04-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tänker ägna en stor del av mina noteringar idag till kommunens bokslut. Vi presenterar ett lysande resultat både verksamhetsmässigt och ekonomiskt för 2007. Ett positivt resultat på plus 62 miljoner samtidigt som undersökningar visar att gotlänningarna överlag är nöjda med kommunens verksamheter.
Det är glädjande att även oppositionen i fullmäktige i måndags gav erkännande för att det är ett bra resultat. Det goda resultatet bidrar till att vi har en stabilare grund att stå på inför kommande år. Jag känner personligen en stor stolthet över den fantastiska verksamhet som genomförs med hjälp av kommunens alla duktiga medarbetare som på olika sätt bidragit till detta positiva resultat.

Positiva exempel
Jag vill gärna lyfta fram några exempel av de verksamhetsresultat som går att utläsa i kommunens årsredovisning:
Medborgarna är nöjda med att bo och leva på Gotland men tycker att inflytandet kan bli bättre.
Antalet sysselsatta har på två år ökat från 73,7% till 79,4% och är nu i nivå med riket.
Arbetslösheten är låg på Gotland (3% arbetslösa i mars), vilket visar att regeringens jobblinje är rätt politik.
Vi har en stor andel nystartade företag.
Bostadsbyggandet ökar.
Andelen boende på landsbygden är oförändrad 60% av Gotlands befolkning.
Och utbildningsnivån ökar, ett trendbrott har skett genom att fler gotlänningar nu går vidare till högre studier än genomsnittet i riket.
Andelen förnyelsebar eller återvunnen energi ökar i stadig takt.
Inom Vårdgarantin ligger vi bland de bättre i landet.
Glädjande är att en majoritet av medarbetarna kan rekommendera andra att jobba på sin arbetsplats.
Sjuktalen i kommunen fortsätter att minska och ligger under snittet i landet.
Antalet oönskade deltider har minskat med 12% under 2007.
Arbetsmiljön upplevs som god och enkätsvaren i senaste medarbetarenkäten visar en uppåtgående trend. Dock finns mer att göra vad gäller kompetensutveckling och möjligheterna till utveckling i arbetet.

Bra välfärd
Måluppfyllelsen i bokslutet för 2007 är god och visar på många positiva trender samtidigt som det givetvis finns förbättringsområden såsom minskad befolkning, elevresultaten i grundskolan samt en oro för barn och unga som befinner sig i riskzonen - här pågår en hel del arbete, men mer behövs.
Utmaningen framöver för Gotland är att vända befolkningsutvecklingen. Genom att förbättra företagsklimatet, skapa förutsättningar för ökad tillväxt, fler jobb och fler och växande företag på Gotland. Vi måste alla bidra såsom ambassadörer att utveckla varumärket Gotland och skapa framgångssagan om Gotland så att vi ökar befolkningen och därmed säkrar förutsättningarna för en bra välfärd på Gotland. Ja, jag vet att jag ofta pratar om befolkningsutvecklingen. Men det är så betydelsefullt för kommunens intäkter. Vi minskade 175 personer 2007 och det innebär 16 miljoner i minskade skatteintäkter. Det motsvarar ungefär vad hela statsarkitektkontoret har i årsbudget för sin verksamhet.

Region Gotland
Kommunfullmäktige tog ett viktigt framtidsbeslut genom att formellt anhålla hos regeringen om att Gotland får bilda egen regionkommun. Gotlands ö-läge och att vi är en begränsad arbetsmarknadsregion motiverar att Gotland skall vara kvar som egen regionkommun även framöver med ansvar för såväl regional utveckling, sjukvård och primärkommunala uppgifter samtidigt som vi är väl medvetna om att vi behöver ett fördjupat samarbete när det gäller bland annat sjukvården.
Jag är övertygad om att Gotland har en framtid som egen region utifrån dagens förutsättningar. Jag ser det viktigt att vi gotlänningar bibehåller makten och beslutanderätten över utvecklingsfrågorna lokalt. Att vi är politiskt eniga om att vi vill ha kvar Gotland som egen region utifrån vårt ö-läge och demokratisynpunkt bör väga tungt i regeringens fortsatta behandling av regionfrågan.

Obegripligt resonomang
Tänk att ett brev om betydelsen av att Bromma flygplats skall finnas kvar för närheten till Stockholm kan väcka sådana känslor hos oppositionen och framförallt Lilian Virgin. Om jag tolkar hennes resonemang i fullmäktige skall vi inte längre agera för Gotlands bästa i till exempel frågan om att få järnvägsförbindelse till Oskarshamn eller bättre tillgänglighet till hamnterminalen i Nynäshamn eftersom vi på Gotland inte har beslutanderätten i frågan. Ibland går det troll i frågor och man fastnar i principer, för inte menar socialdemokraterna på allvar att vi inte skall agera i frågor som har påverkan på utvecklingen av Gotlands kommunikationer och samverka med andra svenska regioner för utveckling i dessa frågor?
Läs mer om