Ett oberoende museum i tiden
Kronprinsessan Victoria återinvigde ombyggda Fornsalen. Ett museum att vara stolt över, men som behöver se över hur de ska ta emot sponsorpengar.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är allmänheten och fornvännerna så bedövade av alla reklambudskap att man inte ser, inte bryr sig. Tror att det numera skall se ut så här, till och med på ett museum. Själv har jag som flitig museibesökare i Stockholm aldrig sett en skylt av detta slag.
Debatt om kultursponsring
Men det är bra att debatten om sponsring av kultur nu har anlänt till Gotland. En debatt som pågått länge och väl på fastlandet.
Näringslivet sponsrar årligen kulturen med 200 miljoner kronor. Mycket pengar kan det tyckas, men ändå bara cirka två procent av vad kultursektorn får från stat, landsting och kommun.
Regeringen vill att sponsringen skall växa, främst genom avdragsrätt för företag. Om detta blir det politisk debatt. Oppositionen säger nej och menar att samhället övervältrar ansvar för kulturen till privata donatorer. Att det kan räcka med den goodwill som företagen får.
I många länder i Europa växer dock sponsringen kraftigt. I England införde Tony Blairs regering 1999 skatteavdrag för bidrag till kulturverksamhet. Därefter har kultursponsringen ökat dramatiskt. Risken är, där som här, att det mesta går till dem som redan har, till de stora institutionerna, som ger prestige åt företagen. Intresset för småteatrar och experimentell kultur som för utvecklingen framåt, är minimal.
Att sponsorer vill synas är ett känt faktum inom andra delar av samhället. Längst har det gått inom ishockeyn: Löfbergs Lila Arena (Färjestad), Kinnarps Arena (HV 71), Cloetta Center (Linköping). Tänk er Äldeboendet PayEx eller att Sävesalen blir IcaMaxi-salen. Man sätter skrattet i halsen.
Ett vilset uppvaknande sker nu på Fornsalen. En utställning finansierad genom en sponsor må vara OK. Men så accepterar man okritiskt en skylt där Nord Stream fritt får utforma en fördelaktig information om sin verksamhet.
Att gasledningen skonar miljö, trots att miljöprövningen ännu inte ens påbörjats. Har man helt missat debatten om riskerna för Östersjöns miljö? Den miljö som är vår närmiljö.
Det är uppenbart att sponsring av detta slag är ovant för Fornsalen. Då blir det så här. Inga varningsklockor ringer. Därför måste varningsklockor nu installeras, det vill säga en policy utarbetas för hur ekonomiska bidrag till verksamheter hanteras.
Nord Streams skylt nedtagen
Man får hoppas att Fornsalens styrelse ger den tillträdande museichefen, Lars Sjösvärd, detta uppdrag med prioritet. Visst kan våra kulturinstitutioner på Gotland ta emot bidrag, men med hedern i behåll.
När debatten kom igång flyttades skylten en bit. I fredags togs den bort på initiativ från Nord Stream. In i det sista var Fornsalens ledning alltså i händerna på företaget. Varför tog inte Fornsalen själva detta initiativ?
Ett museum är per definition trovärdigheten själv. Här samlas fakta om vår historia, här ges information via utställningar, här bedrivs forskning och föremålsvård. Allt skall vi kunna lita på.
Museer är vårt gemensamma arkiv och minne. Lars Sjösvärd framhöll i sitt tal på Nyårsdagen att det är vi gotlänningar, som är hans arbetsgivare. Det kändes bra. Vi vill vara stolta över vårt museum.
Det skulle sitta bra om Fornsalen nu satsade stort på en utställning med tillhörande föreläsningar och debatter om hoten mot Östersjöns miljö. Som en stark och oberoende aktör i tiden.