Ett riktigt gammalt högerparti

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Gotland2009-08-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det jämställdhetsbokslut som moderatkvinnorna tagit fram visar med all önskvärd tydlighet att här har partiet, precis som kvinnorna också skriver, "mycket att göra". Från partiledningen och nedåt i hierarkin är det männen som bestämmer, även om det - så att säga - finns grader i helvetet.
Exempel på det sistnämnda utgör såväl partistyrelsen, EU-parlamentet, regeringen och riksdagsgruppen. I dessa organ klarar man med råge den "skamgräns" för jämställdhet, minst 40 procent för underrepresenterat kön, som brukar användas.

På toppen är det män
Men så fort man kommer till topposterna, partiledare, partisekreterare, talman, ordförande i riksdagsgruppen och utskottsordföranden, är det uteslutande eller så gott som uteslutande bara män, män och åter män.
Moderaterna är ett av få partier i Sveriges riksdag som aldrig haft en kvinna som ordförande (för övrigt inte ens en kvinnlig partisekreterare). En skammens skara där man numera faktiskt bara dväljs med ett annat parti, i dessa sammanhang klassiska högerpartiet, kristdemokraterna. Men där verkar det å andra sidan fortfarande råda en sorts kultur av att "kvinnan tige i församlingen".

Av 90 är 19 kvinnor
Dåligt från jämställdhetssynpunkt är det för moderaterna även i övriga, lägre nivåer i svensk politik med smått katastrofala 36 procent kvinnor på ledamotsplatser och än värre, knappa 30 procent, när det gäller ordföranden. Allra sämst är fördelningen bland kommunernas allra högsta beslutsfattande, kommunstyrelsens ordförande. Av 90 personer på sådana uppdrag är bara 19 kvinnor. Det är, för att vara exakt, 21,1 procent.
Här bör dock först som sist sägas att det dels är oerhört modigt och starkt av moderatkvinnorna att gå ut med sin redovisning, dels att det inte bara är moderaterna som har en "hemläxa" att göra. Såväl socialdemokraterna som centerpartiet, båda med många kommunstyrelseordföranden, har endast 29 respektive 28 procent kvinnor.

Påbud om kvotering
Centralt har moderaterna nu gått ut med påbud om kvotering inför nästa års val. Frågan är om det räcker och vilket genomslag det kommer att få. För moderaterna hör helt klart till de allra sämsta när det gäller jämställdhet. Ska man lyckas ändra på detta krävs det avsevärt större engagemang, och förmodligen lite hårdare tag, än som nu förefaller att vara fallet. När hörde vi för övrigt Fredrik Reinfeldt senast tala om jämställdhet?
Läs mer om