Extra pengar på gott och ont
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förutom att kritiken som vi vant oss vid kommer att genljuda från oppositionen "för lite och för sent" kommer det även kritik från andra håll om det felaktiga i att skjuta till pengar över huvudtaget.
På Gotland får friskolor och privata vårdföretag ta mycket kritik för att det är de som tömmer den kommunala kassakistan. En kritik som på många sätt är ologisk. Mats Linder skrev i Gotlands Allehanda förra veckan mycket klokt om kritiken mot Vårdval Gotland.
För nog är det konstigt att privata aktörer kritiseras för att göra vinster på det som i kommunal regi kan gå med underskott år efter år. Om det är en sådan lukrativ bransch borde den ju gå att bedriva med, om inte vinst så i vart fall balans, oavsett ägarbild? De privata får ju inte mer pengar för att bedriva verksamheten och om de privata aktörerna skulle vara såna girigbukar som de utmålas som, utan intresse av kvalitet, skulle det knappt finnas några eftersom de lever efter samma lagar och regler som sina kommunala alternativ.
Samtidigt ska man komma ihåg att kommunen har ett helt annat helhetsansvar än enskilda privata aktörer. Men när man lägger över ansvar för den operativa verksamheten måste man också våga anpassa sin egen verksamhet efter detta.
Privatisering är på intet sätt Guds gåva till kommuner med dålig ekonomi men de är inte heller av djävulen komna. Lite balans i argumentationen skulle ge större förtroende för båda sidor.
Det finns flera inom olika verksamheter som tycker att politikerna ska vara mer handlingskraftiga i anpassningen till ekonomin. Inom skolan finns det åsikter att man bör man lägga ner olönsamma landsbygdsskolor och detsamma med vårdcentraler på landsbygden.
Men den politiska ledningen anser att det är viktigt att behålla service på landsbygden och ibland kan det till och med vara lösningen att anlita en privat aktör.
Vårdval Gotland har ökat tillgängligheten för medborgarna. Ännu bättre skulle det ha kunnat vara om man använde resurserna på bästa, mest effektiva sätt. De som inte listat sig aktivt, borde sättas upp på den vårdcentral som ligger närmast geografiskt. Om man väldigt gärna vill stå kvar på sin gamla vårdcentral är det inget stort åtagande att göra ett aktivt val.
Lika lite som kommuner och landsting kan låta bli att se över sina kostnader för att de får extra tillskott från staten.